Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

V chladnom počasí uhynuli stovky sťahovavých vtákov

KOŠICE - Stovky sťahovavých vtákov zahynuli pre chladné počasie v uplynulých dňoch na Slovensku. Hromadný úhyn operencov, ktoré boli pripravené na migráciu do svojich zimovísk, zaznamenali ekológovia najmä na východe krajiny.

Infromoval o tom Ján Uhrín zo Slovenskej ornitologickej spoločnosti. "Nedostatok hmyzu, ktorý sa v takomto počasí ukrýva, spolu s chladom, znamená najmä pre mladé vtáky pomalú smrť," tvrdil Uhrín. Len na uliciach Michaloviec denne nazbierajú ornitológovia niekoľko desiatok vtákov, medzi ktorými sa snažia nájsť ešte živé jedince, dodal.

Najohrozenejšími vtákmi sú lastovičky, belorítky či penice. Časť vtákov sa pre chladné počasie dokonca vrátilo do svojich hniezd. Pomáha im to udržať ich telesnú teplotu, poznamenal Uhrín. Na možný úhyn vtákov upozornili ornitológovia už v uplynulých dňoch. Vtáky totiž pre nízke oblaky a sneh na horách nemohli odletieť do svojich zimovísk.

Slovenskí ornitológovia prednedávnom informovali aj o prípade 150 bocianov, ktoré zahynuli pri migrácii v Saudskej Arábii. Medzi vtákmi, ktoré zabilo elektrické vedenie, bolo aj niekoľko jedincov, ktoré označkovali na Slovensku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu