Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Za prihlášky do viacerých zdravotných poisťovní budú pokuty

BRATISLAVA - Ľudia, ktorí pri zmene zdravotnej poisťovne opakovane porušili zákon podaním viacerých prihlášok, sa možno už tento rok nevyhnú pokutám.

Hrozí im sankcia do 5000 korún (166 eur), povedal dnes novinárom predseda Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou Richard Demovič. V roku 2008 podľa neho podalo dve a viac prihlášok približne 6000 spomedzi viac než 180.000 záujemcov o zmenu poisťovne. Doposiaľ úrad nezodpovedných poistencov netrestal.

"Nie je možné ďalej tolerovať akékoľvek porušenie (zákona)," vyhlásil Demovič. Úrad podľa neho napríklad zistil, že 626 ľudí v každom z posledných troch rokov, kedy platil súčasný systém prepoisťovania, podali viacero prihlášok do zdravotných poisťovní. Napriek tomu, že ľudia by mali podať len jednu prihlášku, objavili sa aj prípady, keď sa žiadatelia v priebehu niekoľkých minút snažili prihlásiť do dvoch poisťovní, dodal.

Kuriózny prípad úrad zaznamenal napríklad vo východoslovenskej obci Vechec, kde sa v priebehu necelých dvoch mesiacov prihlásilo do jednej z poisťovní takmer 35 percent zo všetkých obyvateľov. Zatiaľ však podľa Demoviča žiadny z poistencov nenahlásil, že poisťovňa sa snažila získať nových klientov prostredníctvom darov či odmien. To je totiž podľa zákona zakázané.

Úrad dnes zverejnil aj aktuálne údaje o počte žiadateľov o prestup, do ktorých už započítal aj duplicitne podané prihlášky. Záujemca sa pritom stal poistencom tej poisťovne, do ktorej podal prihlášku najskôr.

Najúspešnejšou poisťovňou bola pri získavaní nových klientov súkromná poisťovňa Apollo, naopak v najväčšej miere stratila štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa. Naďalej je však v nej poistených viac ľudí než vo všetkých zvyšných poisťovniach spolu. Výrazný odliv klientov zaznamenala aj zanikajúca Európska zdravotná poisťovňa.

Celkovo požiadalo o zmenu zdravotnej poisťovne 186.618 ľudí, pričom 7702 z nich uviedlo na žiadosti nesprávne údaje, napríklad chybné rodné číslo, a úrad preto ich voľbe nevyhovel.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu