Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

O zmenu zdravotnej poisťovne požiadalo viac ako 140.000 ľudí

BRATISLAVA - Zdravotnú poisťovňu mieni s platnosťou od nasledujúceho kalendárneho roka vymeniť viac ako 140.000 ľudí. Vyplýva to z predbežných údajov zo zdravotných poisťovní. Ak chceli záujemcovia o prestup zmeniť poisťovňu už v budúcom roku, museli podať prihlášku do konca septembra. Žiadosti podané neskôr budú platiť až od januára 2010.

Najviac nových záujemcov zatiaľ zaznamenali súkromné poisťovne Dôvera a Apollo, tvrdia ich predstavitelia. Od januára do spomínaných poisťovní plánuje údajne prestúpiť asi po 40.000 ľudí.

Tretia súkromná poisťovňa Union by mala podľa svojej hovorkyne Judity Smatanovej získať približne 35.000 nových klientov. Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) prijala asi 30.000 prihlášok, priblížila hovorkyňa Petra Balážová. Spoločná zdravotná poisťovňa, ktorá je druhou štátnou poisťovňou, zatiaľ ČTK informácie o prijatých prihláškach neposkytla.

Údaje o prestupoch poistencov bude ešte overovať Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS). Až po rozhodnutí úradu budú známe aj informácie o tom, koľko poistencov jednotlivé poisťovne opustilo. Vlani ÚDZS akceptoval 232.000 spomedzi asi 263.000 prihlášok. Najviac poistencov získala druhá najsilnejšia poisťovňa Dôvera, približne 85.000.

Najväčší počet klientov si však napriek odlivu asi 14.000 ľudí udržala VšZP. Celkovo v nej bolo poistených približne tri milióny obyvateľov. Súčasné pravidlá zmien zdravotnej poisťovne vychádzajú z reformných opatrení predchádzajúceho ministra zdravotníctva Rudolfa Zajaca.

Očakával, že poisťovne v snahe získať čo najviac klientov budú zlepšovať svoje služby, a tým aj zvyšovať kvalitu starostlivosti o pacientov. Predstavitelia súčasnej vlády však Zajacove kroky kritizovali a namietali proti pôsobeniu súkromných zdravotných poisťovní.

Premiér Robert Fico tvrdil, že súkromné spoločnosti sa prostredníctvom zdravotného poistenia obohacujú z povinne platených odvodov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu