Sobota1. jún 2024, meniny má Žaneta, zajtra Oxana, Xénia

Gašparovič podpísal zmluvu potrebnú na zrušenie víz s USA

Ivan Gašparovič
Ivan Gašparovič (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Prezident Ivan Gašparovič podľa očakávania podpísal zmluvu o spolupráci so Spojenými štátmi v boji proti kriminalite.Dnes o tom informovalo tlačové oddelenie kancelárie prezidenta.

Zmluvu, ktorá je potrebná pre zrušenie vízovej povinnosti s USA, už predchádzajúci týždeň schválil parlament. Očakáva sa, že presný termín vstupu krajiny do bezvízového styku s USA oznámi v utorok v Bratislave americký minister pre vnútornú bezpečnosť Michael Chertoff na tlačovej konferencii.

Špekulovalo sa o symbolickom dátume 17. november, na ktorý pripadá výročie Nežnej revolúcie. Chertoff tento dátum už dnes potvrdil susednému Česku. Podpísaný dokument je posledným krokom, ktorým krajina splnila požiadavky na zrušenie vízovej povinnosti s USA. Slovensko-americká zmluva o boji proti trestnej činnosti upravuje napríklad výmenu údajov o odtlačkoch prstov či DNA, ako aj ďalšie formy policajnej spolupráce.

Menej hladký priebeh malo schvaľovanie podobnej zmluvy v Maďarsku. Prezident László Sólyom dokument vrátil parlamentu na dopracovanie. Nepáčilo sa mu predovšetkým, že americké úrady by vraj mali takmer neobmedzený prístup k policajnej databáze odtlačkov prstov. Zrušenie víz pre Slovensko, Česko, Maďarsko, Estónsko, Lotyšsko, Litvu a Južnú Kóreu už skôr oznámil americký prezident George Bush.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu