Sobota1. jún 2024, meniny má Žaneta, zajtra Oxana, Xénia

EÚ pre Slovensko pri amerických vízach veľa neurobila, tvrdí Gašparovič

Ivan Gašparovič
Ivan Gašparovič

BRATISLAVA - Európska únia podľa prezidenta Ivana Gašparoviča Slovensku so zrušením víz do Spojených štátov príliš nepomohla. Prezident to dnes vyhlásil v diskusnej relácii Slovenskej televízie.

Hlava štátu zároveň naznačila, že Slováci by mohli cestovať do Spojených štátov bez víz symbolicky od 17. novembra. Doteraz tento termín oficiálne ohlásený nebol. Zrušenie víz pre Slovensko, Česko a ďalších päť krajín ohlásil v piatok americký prezident George Bush. "Stále sa hovorilo o tom, že Európska únia je partner Spojených štátov, a že Európska únia a členovia si zaslúžia kolektívne dostať toto rozhodnutie. Ale Európska únia v tom veľa neurobila," poznamenal prezident.

Dodal, že je veľmi rád, že Slovensku sa podarilo dostať sa do bezvízového programu vlastnou zásluhou. Rokovania o amerických vízach v minulosti vyvolávali spory o kompetencie medzi novými členskými krajinami únie a Bruselom. Na nevôľu viacerých krajín EÚ napríklad narazil tento rok podpis memoranda otvárajúceho cestu k zrušeniu víz, ktoré so Spojenými štátmi podpísalo ako prvé Česko.

Potom sa členovia EÚ dohodli, že krajiny strednej a východnej Európy môžu o vízach rokovať naďalej samostatne, mandát na vyjednávania však zároveň dostala i Európska komisia. Americký prezident v piatok v Bielom dome ohlásil, že zrušenie víz pre Slovákov, Čechov, Maďarov, Litovcov, Lotyšov, Estóncov a obyvateľov Južnej Kórey by mohlo prísť v polovici novembra, presný dátum však neuviedol.

Pozorovatelia očakávali, že víza pre obyvateľov Slovenska či Česka by mohli padnúť symbolicky od 17. novembra na výročie "Nežnej revolúcie". Gašparovič dnes pripustil, že Washington naozaj môže zrušiť víza v tento deň. Bez víz v súčasnosti cestujú za oceán obyvatelia pôvodných pätnástich krajín EÚ okrem Grécka, spomedzi nováčikov je do bezvízového programu zaradené len Slovinsko.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu