Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Csáky chystá provokácie a občianske nepokoje, tvrdí Slota

Predseda SNS Ján Slota
Predseda SNS Ján Slota

ČERNOVÁ - Predseda SMK Pál Csáky chystá pre učebnice vlastivedy provokácie a občianske nepokoje v slovenských obciach a mestách.

"Len kvôli tomu, že maďarské nápisy nie sú hneď vedľa slovenských názvov, ale až na konci učebnice," uviedol dnes pri príležitosti 101. výročia masakry v Černovej predseda SNS Ján Slota.

Ich cieľom je podľa neho politická autonómia južného Slovenska. "Drahí bratia Slováci, sestry Slovenky, buďme na pozore, a práve tu, na tomto mieste, kde vyhaslo pred 101 rokmi 15 nevinných slovenských životov, zomknime svoje rady a nedajme sa nejakým spôsobom oklamať, dezorientovať, buďme pevní ako skala, ako Peter proti týmto snahám nepriateľov slovenského národa a slovenskej štátnosti," uviedol pri pamätníku černovských martýrov Slota.

Aj po 101 rokoch od tragédie v Černovej podľa neho niektorí maďarskí spoluobčania, politici zo strany maďarskej koalície a niektorí predstavitelia Maďarskej republiky stále napádajú suverenitu nášho štátu a stále urážajú slovenský národ. "Mám na mysli posledné výroky zasa pani ministerky zahraničných vecí, ktorá nepokryte uráža slovenský národ, obviňuje nás z neznášanlivosti a ďalších vecí," povedal líder národniarov.

Ako ďalej informoval, v minulých dňoch vpochodovala do obce Rajka maďarská garda so slovenskými zástavami, tie pálili, a slovenskí novinári o tom nepísali, okrem denníka Sme, ktorý túto informáciu prevzal z rakúskych médií. "Kde sú tie slovenské médiá, ktoré majú plno kritických rečí na adresu predstaviteľov SNS, vládnej koalície a na druhej strane nevidia to, čo sa odohráva na území Maďarska, čo sa odohráva medzi politikmi maďarskej koalície?," zdôraznil Slota.

Černovská tragédia sa podľa wikipedie.sk odohrala 27. októbra 1907, ako dôsledok národnostného útlaku v Uhorsku. Obyvatelia Černovej si z vlastných financií a z iniciatívy Andreja Hlinku, rodáka obce, postavili katolícky kostol. Dedinčania trvali na tom, aby kostol vysvätil ich rodák. Spišský biskup Párvy rozhodol inak, Hlinka bol v tom čase suspendovaný a odsúdený pre „poburovanie proti maďarskej národnosti“. V čase udalostí v Černovej bol na prednáškovom turné na Morave. Dva pánske koče prišli na vysvätenie kostola, dedinčania protestovali, žandári štyrikrát strieľali do ľudí. Pri incidente zomrelo 15 ľudí, 12 sa ťažko a 60 ľahko zranilo, 40 dedinčanov skončilo vo väzení, alebo dostali peňažné tresty. Udalosti pripomína na cintoríne pamätník a na mieste tragédie pamätná tabuľa. Dedina si každoročne pripomína túto udalosť.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu