Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Okoličányho gang hádže vinu na chráneného svedka

Spredu: Jozef Leško, Róbert Nigut, Róbert Okoličány počas včerajšieho pojednávania Zobraziť galériu (5)
Spredu: Jozef Leško, Róbert Nigut, Róbert Okoličány počas včerajšieho pojednávania (Zdroj: ČTK)

BRATISLAVA - Senát Špeciálneho súdu (ŠS), ktorý zasadá vo veci zločineckej skupiny Róberta Okoličány z východného Slovenska, dnes pristúpil k čítaniu výpovedí deviatich obžalovaných z prípravného konania, ktorí sú stíhaní na slobode a ŠS pojednáva v ich neprítomnosti.

Všetci vtedy vo výpovediach odmietli, že by mali niečo dočinenia so založením zločineckej skupiny. Takmer všetci v prípravnom konaní uviedli aj to, že mali zlé skúsenosti s obžalovaným Róbertom G., ktorý v prípade vystupuje ako chránený svedok. Róbert G. mal stáť aj za vraždami a krádežami áut v prípadoch, z ktorých sú obvinení ostatní členovia gangu.

Výpoveď obžalovaného Michala B., ktorú prečítal prokurátor, opisuje aj to, ako "sa Róbert G. smial zakaždým, keď videl v televíznych novinách reportáže o prípadoch, v ktorých vystupovali chránení svedkovia". Michal B. v prípravnom konaní uviedol, ako mu Róbert G. svojho času povedal , že "chránený svedok môže hovoriť hocičo a ďalší plačú v base."

Róbert G. mu vraj tiež povedal, že ak by bolo treba, tiež by prijal pozíciu chráneného svedka. Róbert G. má ako chránený svedok vypovedať v stredu prostredníctvom telemostu. Advokát Ján Mišura požiadal senát ŠS, či by nemohol v miestnosti, odkiaľ bude prostredníctvom kamery vypovedať Róbert G. sedieť obhajca, ktorý by bol zárukou objektívnosti výsluchu tohto svedka. Predseda senátu to zamietol, lebo Trestný poriadok to neumožňuje.

So svedkom bude v miestnosti sedieť len náhradný sudca zo senátu ŠS. Advokátka Katarína Dušáková preto vzniesla námietku zaujatosti voči senátu. Senát uznesením odmietol túto námietku. Dušáková preto podala sťažnosť, ktorou by sa mal neskôr zaoberať senát Najvyššieho súdu SR. Objektívnosť konania senátu ŠS zabezpečuje podľa sudcu ŠS Igora Králika práve NS. "Ak by senát NS rozhodol o zaujatosti senátu ŠS, znovu by sa začalo v tejto veci pojednávať pred iným senátom ŠS," komentoval situáciu Králik.

Advokátka niekoľkých obžalovaných, Katarína Dušáková, dnes vzniesla aj námietkou proti účasti novinárov na verejnom pojednávaní Špeciálneho súdu s členmi zločineckej skupiny Róberta O. Podľa nej médiá porušujú prezumpciu neviny jej klientov. Zároveň bola toho názoru, že médiá môžu ovplyvniť rozhodnutie súdu. Senát sa po porade uzniesol, že verejnosť a médiá nevylučuje z tohto pojednávania. "Súd vzhliadol v médiách obrazovo-zvukové záznamy zo včerajšieho dňa a usúdil, že išlo o zábery natočené pred a po pojednávaní," uviedol v rozhodnutí o námietke predseda senátu ŠS Igor Králik. Advokátka Dušáková preto vzniesla námietku zaujatosti voči senátu, ktorý ju následne odmietol a tak advokátka podala proti uzneseniu sťažnosť.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu