Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Vyšetrujú príčiny požiaru v Prešove, škody odhadli na 2 milióny

PREŠOV - Polícia začala vyšetrovať príčiny požiaru v prešovskom sklade s chemikáliami. Ráno po uhasení požiaru nastúpil policajný výjazd, ktorého súčasťou bol aj pes cvičený na vyhľadávanie zdrojov požiarov. K prípadu boli prizvaní i experti z kriminalisticko- expertízneho ústavu v Košiciach.

Vyšetrovací policajný tím zaistil na mieste chemické stopy, ktoré budú podrobené znaleckému skúmaniu. Škody odhadli na vyše dva milióny korún. Ako uviedla polícia, požiar zbadal jeden zo zamestnancov firmy a podľa doterajších predbežných zistení vznikol v objekte skladu, tzv. chemického skladu. Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie vo veci pre prečin všeobecného ohrozenia. Informovala o tom prešovská policajná hovorkyňa Magdaléna Fečová. K situácii sa zástupcovia spoločnosti Fecupral nevyjadrili.

Oheň sa hasičom podarilo zlikvidovať v nočných hodinách. S ohňom, ktorý zachvátil chemikálie určené na likvidáciu, bojovali desiatky hasičov z viacerých zborov z východného Slovenska a špecializované chemické jednotky.

Krízový štáb ráno zrušil mimoriadny stav, ktorý vyhlásil v utorok. Po požiari, pre ktorý museli z okolia evakuovať 300 ľudí, vyšetrili v nemocnici desiatky ľudí, dvaja ostali hospitalizovaní. "Stav dvoch hospitalizovaných pacientov je stabilizovaný, z nemocnice budú prepustení najskôr vo štvrtok," uviedla riaditeľka prešovskej nemocnice Monika Pažinková. Hasič a žena, pracujúca v blízkej prevádzke, sa nadýchali splodín. V nemocnici dnes vyšetria všetkých hasičov a policajtov, ktorý sa na likvidácii požiaru v noci zúčastnili. Spolu by tak po požiari podľa Pažinkovej mali vyšetriť takmer 100 ľudí.

V sklade prešovskej spoločnosti Fecupral, ktorá sa zaoberá aj likvidáciou nebezpečných odpadov, sa nachádzalo vyše 30 ton vojenských chemických látok na dezinfekciu a ďalšie látky. Spoločnosť tiež plánuje v Prešove postaviť kontroverznú spaľovňu, proti zámeru v minulosti protestovali obyvatelia mesta a ekológovia.

Hasenie v budove skladu komplikovalo husté zadymenie a explózie sudov s chemikáliami. Hasiči museli strhnúť strechu a uskladnený materiál chladiť z výšky penou. Úplné dohasenie však podľa hasičov bude možné až po vyvezení zvyškov materiálu zo skladu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu