Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Gang vydieračov zo Záhoria pred súdom

PEZINOK - Špeciálny súd sa dnes začal zaoberať obžalobou proti organizovanej skupine údajných vydieračov, ktorí podľa polície pôsobili najmä na Záhorí, ale aj v susednom Česku.

Verejné zasadnutie, na ktorom súd rozhoduje o prijatí obžaloby a vytýčení riadneho procesu, sprevádzali výnimočne prísne bezpečnostné opatrenia. Na čele skupiny osemnástich obvinených stojí bývalý člen špeciálnej policajnej jednotky. Gang bol podľa polície významnou zločineckou skupinou na Záhorí, podľa obžaloby zastrašoval podnikateľov a vyberal od nich takzvané výpalné.

Ich činnosť zasahovala okrem Trnavského a Bratislavského kraja údajne aj do prihraničných českých miest Hodonín a Břeclav. Pojednávaciu miestnosť dnes strážili po zuby ozbrojení maskovaní policajti v nepriestrelných vestách. "Takéto bezpečnostné opatrenia sme tu ešte nemali," povedala novinárom hovorkyňa súdu Katarína Kudjáková.

Rozhodnutie o prijatí obžaloby by mohlo byť podľa nej známe už dnes večer, alebo v najbližších dňoch. Údajný šéf skupiny podľa starších informácií polície pri vydieraní využíval svoje kontakty na polícii, súdoch i prokuratúre. "Spolupracovať mal aj s príslušníkmi policajného zboru, ktorí ich informovali o policajných akciách. Mali zastrašovať podnikateľov a nútiť ich k pravidelnému odvádzaniu finančných prostriedkov," dodala dnes Kudjáková.

Polícia zatkla šéfa gangu vlani v októbri, keď preberal peniaze od iného spolupáchateľa. Peniaze údajne získal vydieraním človeka, od ktorého skupina žiadala milión korún ako "pokutu" za poškodenie auta. Členovia gangu pri tom vraj vystupovali ako osoby, ktoré mu chcú pomôcť s tým, že peniaze nie sú pre nich, ale pre údajnú bratislavskú mafiánsku skupinu takzvaných "Piťovcov". Prepojenie polície s podsvetím v prípade gangu zo Záhoria nie je na Slovensku ojedinelým prípadom.

Za úplatky napríklad podľa Špeciálneho súdu donášal podsvetiu informácie o policajných raziách policajt z Michaloviec Michal Petrus. Tento mesiac sa okrem toho začal v Banskej Bystrici proces s bývalým policajným vyšetrovateľom Róbertom Petlušom v prípade ozbrojených lúpeží. Expolicajt si už pritom odpykáva 25-ročný trest väzenia za známu vraždu podnikateľa Jána Kubašiaka z roku 2006.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu