Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

SDKÚ kritizuje zákon o príspevku na dieťa

Podpredsedníčka SDKÚ-DS Iveta Radičová
Podpredsedníčka SDKÚ-DS Iveta Radičová

BRATISLAVA - Podpredsedníčka SDKÚ-DS Iveta Radičová považuje vládou schválený návrh zákona o príspevku na starostlivosť o dieťa za nespravodlivý.

Skutočné výhody alebo zlepšenie situácie tento návrh zákona podľa jej slov prináša len zhruba 7 900 deťom zo všetkých.

"Pre ostatných zostáva buď nezmenená situácia alebo, čo je horšie, zhoršená situácia," konštatovala Radičová, pričom dodala, že zákon by nemal prinášať riešenia, ktoré zhoršujú postavenie rodiny a detí. Ako ďalej uviedla, schválený návrh zákona je nespravodlivý pre rodičov, ktorí sa starajú o zdravotne postihnuté dieťa. Zákon podľa nej znevýhodňuje aj rodičov, ktorí nedajú svoje dieťa do kolektívneho zariadenia, napriek tomu, že sú v situácii, že ho tam nemôžu dať.

Negatívom návrhu zákona je podľa Radičovej aj skutočnosť, že rozdeľuje starých rodičov na tých, ktorí "zostávajú" starými rodičmi a tých, ktorí sa stanú živnostníkmi. Zákon podľa jej slov znevýhodňuje aj rodičov, ktorí si popri starostlivosti o dieťa aj privyrábajú.

Vláda schválila návrh zákona o príspevku na starostlivosť o dieťa na svojom stredajšom zasadnutí. Príspevok na starostlivosť o dieťa má štát podľa navrhovaného zákona od začiatku budúceho roka vyplácať rodičom, ktorí sa rozhodnú vykonávať zárobkovú činnosť a zabezpečia starostlivosť o svoje dieťa do troch rokov inou právnickou alebo fyzickou osobou.

Príspevok by mal byť v sume preukázaných výdavkov vynaložených na starostlivosť o dieťa, najviac však v sume rodičovského príspevku, v prípade, ak starostlivosť o dieťa zabezpečuje materská škola, či jasle. Rodič, ktorý bude vykonávať zárobkovú činnosť, zverí starostlivosť o dieťa príbuznej osobe a tá nebude mať na túto činnosť živnostenské oprávnenie, bude mať nárok na príspevok vo výške 25 % zo sumy rodičovského príspevku, čo je aktuálne 1 195 Sk (39,67 €). Rodičovský príspevok totiž v súčasnosti dosahuje 4 780 Sk (158,7

Príspevok na starostlivosť o dieťa pre pracujúcich rodičov detí do troch rokov sa má vyplácať na každé dieťa do troch rokov. Výhodou navrhovaného zákona o príspevku na starostlivosť o dieťa bude podľa ministerky práce a sociálnych vecí Viery Tomanovej aj to, že na tento príspevok získajú nárok aj tí rodičia, ktorí v súčasnosti nedostávali rodičovský príspevok. Podľa ministerky ide o rodičov, ktorí dieťa umiestnili do predškolského zariadenia v zriaďovacej pôsobnosti obce a táto obec poberá na zariadenie dotácie od štátu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu