Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Koalícia odišla z hlasovania výboru o zákone o TASR

(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Koaliční poslanci dnes opustili rokovanie parlamentného výboru pre kultúru a médiá a znemožnili tak hlasovanie o zákone o TASR.

Dôvodom ich odchodu bola prevaha poslancov opozície, pričom hrozilo, že by výbor vládny návrh zákona odmietol. Obštrukciu priznal poslanec za Smer-SD a podpredseda výboru Dušan Jarjabek. Koalícia má vo výbore šesť členov, dnes jej chýbali poslanci Sergej Chelemendik (SNS) a Ján Podmanický (Smer-SD). Opozícia bola na rokovaní výboru kompletná.

Opozícia kritizovala návrh zákona už počas prvého čítania v pléne Národnej rady SR. Poslanec Tomáš Galbavý (SDKÚ-DS) vtedy navrhol vrátiť návrh predkladateľovi - ministerstvu kultúry na dopracovanie. Poslankyňa a podpredsedníčka výboru Magdaléna Vášáryová (SDKÚ-DS) označila dnes zákon za „mačkopsa“, ktorý sa nesnaží o riešenie situácie TASR z dlhodobejšieho hľadiska.

Kritizovala navrhovaný spôsob financovania TASR, ako aj to, že zákon nehovorí jasne o možnosti využívania archívu TASR. „O archíve, platenom daňovými poplatníkmi od roku 1948, ktorý je skutočne to najcennejšie, nenájdete v zákone ani slovo,“ zdôraznila. Rovnako sa pozastavila nad tým, že na rozdiel od verejnoprávnej STV a SRo nebude možné exekvovať majetok agentúry.

Minister kultúry Marek Maďarič naopak považuje navrhovanú transformáciu TASR na verejnoprávnu inštitúciu za európsku. Jasne tiež podľa neho definuje, aké sú služby, ktoré agentúra vo verejnom záujme má poskytovať. Opozícii pripomenul, že mala osem rokov na transformáciu tlačovej agentúry, čo však v čase, keď bola pri moci, nedokázala. Postavenie archívu je podľa ministra tiež riešené.

TASR sa má zmeniť z príspevkovej organizácie rezortu kultúry na verejnoprávnu. Okrem príjmov z predaja spravodajstva by mal byť zdrojom príjmov TASR aj príspevok od štátu na základe zmluvy o poskytovaní služieb vo verejnom záujme medzi Ministerstvom kultúry SR a TASR. Na čele verejnoprávnej TASR by mala stáť 5-členná správna rada a generálny riaditeľ. Štyroch členov správnej rady bude voliť aj odvolávať Národná rada SR a jedného zamestnanci tlačovej agentúry.

Členom správnej rady nemôže byť generálny riaditeľ. Generálneho riaditeľa budú, podobne ako v STV a SRo, voliť aj odvolávať členovia rady nadpolovičnou väčšinou hlasov všetkých členov. V súčasnosti menuje aj odvoláva šéfa TASR vláda. Definitívnu podobu zákonu by mali dať poslanci na rokovaní septembrovej schôdze NR SR, ktorá sa začne na budúci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu