Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Občania vyzvali primátora na zlepšenie cyklotrás

Andrej Ďurkovský
Andrej Ďurkovský

BRATISLAVA - Približne 50 občanov dnes na Primaciálnom námestí v Bratislave vyzvalo primátora Andreja Ďurkovského, aby sa v hlavnom meste zlepšili podmienky pre cyklistov. Zároveň chcú, aby im v meste ukázal cyklotrasu, ktorá spĺňa všetky európske štandardy a je bezpečná pre deti aj dospelých.

Pre agentúru SITA to uviedol podpredseda Strany zelených Ivan Hirländer. "Trasy v meste sú vytvorené len na turistickú cyklistiku. My chceme z bicykla vytvoriť štandardný dopravný prostriedok.

Taktiež by sme chceli, aby sa dalo bezpečne a pohodlne bicyklovať napríklad popri Dunaji a Morave," povedal. Strana zelených v spolupráci s organizáciou CykloEko pripravuje materiál, ktorý mapuje podmienky turistickej cyklistiky v jednotlivých mestských častiach. Podľa Hirlädnera sú však pripravení spolupracovať s mestom na budovaní cyklotrás a zlepšovaní podmienok pre cyklistov a korčuliarov. Pracovnú skupinu by podľa nich však malo zriadiť mesto.

Na otázku, či strana nechce vyvinúť iniciatívu a vytvoriť akúsi pracovnú skupinu na hľadanie riešenia, odpovedal záporne. "Samosprávu máme na to, aby pracovala pre občanov. Nechceme zastupovať funkcie magistrátu," vysvetlil Hirländer. S vytvorením pracovnej skupiny mesto v tomto roku nepočíta, objavuje sa to ako ambícia mesta v rámci projektu Svetový deň bez áut 2009.

Tá by mala systematicky vyberať vhodné lokality a pripravovať dlhodobé projekty aj v oblasti budovania nových cyklotrás. Primátor je však pripravený na dialóg v tejto oblasti už v súčasnosti. Magistrát zároveň reagoval aj na skutočnosť, že Bratislava sa nezapojila rovnako ako po minulé roky do Dňa bez áut.

"Príspevkom hlavného mesta k tohtoročnému Svetovému dňu bez áut je už avizované opätovné nezvyšovanie cien predplatných cestovných lístkov MHD," vysvetlila Katarína Uhrinová z Kancelárie primátora. Od leta sa testujú dva nové cyklistické okruhy. Prvý s dĺžkou 73 kilometrov vedie z Lamača cez Biely kríž na Pezinskú Babu a späť. Druhý okruh je dlhý 31 kilometrov a vedie zo Železnej studienky smerom na Biely kríž a späť.

Na kolaudáciu čaká úsek Bajkalská - Trenčianska. Pripravuje sa verejné prerokovanie Urbanistickej štúdie Malokarpatskej časti Bratislavského lesoparku, ktorej súčasťou je aj budovanie nových cyklotrás. Do mestského zastupiteľstva sa zároveň pripravuje materiál na vyčlenenie peňazí na budovanie nových cyklistických trás na Prístavnej a Viedenskej. Plánuje sa aj cyklistické prepojenie Podunajských Biskupíc a Vrakune.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu