Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

SMK nebude vysvetľovať Budapešť, tvrdí Bárdos

Predseda poslanecekého klubu SMK Gyula Bárdos
Predseda poslanecekého klubu SMK Gyula Bárdos

BRATISLAVA - Poslanci za SMK nie sú ochotní parlamentu vysvetľovať, prečo boli na sobotňajšom rokovaní Fóra poslancov Karpatskej kotliny v Budapešti.

Vysvetlenia chcú počuť najmä národniari, ktorí spolu s ĽS-HZDS dnes iniciovali zasadnutie grémia, ktoré sa venovalo tejto otázke.

Podľa predsedu poslaneckého klubu SMK Gyulu Bárdosa, ak takáto výzva príde, budú ju ignorovať. Bárdos tvrdí, že SNS zvažuje podanie na ústavný súd, ktorý by mal preskúmať, či poslanci za SMK neporušili poslanecký sľub, keď boli na fóre. Podľa Bárdosa účasť poslancov na fóre je normálna a neporušili ňou zákon. „Chcú spochybniť naše mandáty,“ povedal novinárom po rokovaní grémia Bárdos.

Podpredsedníčka SNS Anna Belousovová je presvedčená, že diskusia o účasti predstaviteľov SMK na sobotňajšom fóre sa otvorí na pôde parlamentu ešte na tejto schôdzi. Parlament by mal podľa nej prijať aj nejaké uznesenie. O čom by malo byť, však povedať nevedela. "Budeme navrhovať uznesenie, ale nechcite odo mňa teraz presne určiť jeho obsah. Bude sa rokovať, bude to téma rokovaní s koaličnými partnermi,“ povedala Belousovová. Podľa nej je nutné preskúmať, či poslanci za SMK, ktorí sľubovali vernosť Slovenskej republike, neporušili svoj poslanecký sľub. "Predsa poslanec NR SR nemôže jedným dychom v sľube poslanca hovoriť, že sľubuje vernosť SR a na druhej strane plniť príkazy Budapešti,“ dodala. Aké konkrétne príkazy Budapešti plnia, nepovedala.

SNS v pondelok označila fórum za priamy nástroj Budapešti, ktorým chce zasahovať do vnútorných záležitostí okolitých štátov. Podľa predsedu SNS Jána Slotu ide o priamy dôkaz snáh Maďarska smerujúcich k vytvoreniu jednotnej maďarskej politickej štátnosti.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu