Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

SNS chce skúmať, či poslanci SMK neporušili sľub

Podpredsedníčka SNS Anna Belousovová
Podpredsedníčka SNS Anna Belousovová (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – SNS má problém s účasťou poslancov za SMK na Fóre poslancov Karpatskej kotliny v Budapešti.

Chce preto preskúmať, či neporušili poslanecký sľub. Parlament by sa mal zaoberať aj samotnou účasťou poslancov na fóre. Uviedla to dnes podpredsedníčka SNS Anna Belousovová. Diskusiu v NR by mal otvoriť podpredseda vlády pre menšiny Dušan Čaplovič, keďže poslanci SMK ju podľa nej odmietajú.

"Keď sa začala rozoberať táto možnosť, tak sme narazili na dosť tvrdý odpor súčasnej opozície,“ povedala po rokovaní poslaneckého grémia.

Belousovová je presvedčená, že diskusia sa otvorí ešte počas septembrovej schôdze. Parlament by mal podľa nej prijať uznesenie, o čom by malo byť, však povedať nevedela. "Budeme navrhovať uznesenie, ale nechcite odo mňa teraz presne určiť jeho obsah. Bude sa rokovať, bude to téma rokovaní s koaličnými partnermi,“ povedala.

Za bezprecedentné zasahovanie do vnútorných záležitostí štátu označila to, že predsedníčka maďarského parlamentu zvoláva rokovania členov zákonodarných zborov maďarskej národnosti a koordinuje ich činnosť v domovskej krajine. "To je nemysliteľné, aby sa toto dialo,“ poznamenala s tým, že je nutné preskúmať, či poslanci za SMK, ktorí sľubovali vernosť SR, neporušili svoj poslanecký sľub. "Predsa poslanec NR SR nemôže jedným dychom v sľube poslanca hovoriť, že sľubuje vernosť SR a na druhej strane plniť príkazy Budapešti,“ povedala.

Aké konkrétne príkazy Budapešti poslanci za SMK plnia, nepovedala. SNS v pondelok označila fórum za priamy nástroj Budapešti, ktorým chce zasahovať do vnútorných záležitostí okolitých štátov. Podľa predsedu SNS Jána Slotu ide o priamy dôkaz snáh Maďarska smerujúcich k vytvoreniu jednotnej maďarskej politickej štátnosti.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu