Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Prezidenti krajín V4 by dnes mali rokovať o situácii v Gruzínsku

Prezidenti krajín V4
Prezidenti krajín V4

PIEŠŤANY- V kúpeľnom mieste Piešťany dnes bude pokračovať dvojdňový summit prezidentov Vyšehradskej štvorky (V4). Hlavy štátov Česka, Poľska, Maďarska a Slovenska by mali napríklad rokovať o nedávnom ozbrojenom konflikte medzi Gruzínskom a Ruskom.

Slovenský a maďarský prezident sa zrejme nevyhnú debate ani o vzájomných vzťahoch oboch štátov, ktoré sú v poslednom období napätejšie.

Debata o gruzínsko-ruskom konflikte sa očakáva najmä pre názory českého prezidenta Václava Klausa a poľskej hlavy štátu Lecha Kaczyńského. Zatiaľ čo Klaus v minulosti považoval za vinníka sporu skôr kaukazskú republiku, Kaczyński, naopak, Gruzínsko obhajoval.

Program slovenského prezidenta Ivana Gašparoviča a jeho maďarského kolegu Lászlóa Sólyoma by mal pokračovať aj po skončení summitu. Popoludní plánujú spoločnú diskusiu so študentmi Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre. Slovenská aj maďarská strana sa totiž už dlhšie navzájom kritizujú. Napríklad politici Strany maďarskej koalície, ktorá zastupuje maďarskú menšinu na Slovensku, vyčítajú vláde, že sa snaží obmedzovať postavenie národnostných menšín. Predstaviteľom slovenskej vládnej koalície sa zase nepáčil napríklad vznik polovojenskej Maďarskej gardy, ktorá je známa antisemitskými či protirómskymi prejavmi.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu