Nedeľa16. jún 2024, meniny má Bianka, Blanka, zajtra Adolf

Za volantom má byť tolerované 0,21 promile

(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Malé množstvo alkoholu za volantom by malo byť tolerované. Poslanci dnes posunuli do druhého čítania novelu zákona o ochrane pred zneužívaním alkoholických nápojov a o zriaďovaní a prevádzke protialkoholických záchytných izieb.

Podľa návrhu rezortu zdravotníctva v krvi šoféra sa bude tolerovať alkohol do 0,21 promile. V prípade dychovej skúšky bude bez sankcií požitie alkoholu do 0,1 miligramu etanolu na liter vydýchnutého vzduchu. Ak poslanci schvália novelu na októbrovej schôdzi, zmeny budú účinné od začiatku budúceho roka.

Odborníci z ministerstva tvrdia, že povolená hladina neovplyvní schopnosti šoférovať auto. Opatrenie má zabrániť pokutovaniu vodičov, ktorí pred jazdou užili lieky s obsahom alkoholu alebo zjedli jedlo, na ktorého prípravu sa použilo malé množstvo alkoholu. "Chceli sme sa vyhnúť tomu, aby napríklad vodič po dvoch nealkoholických pivách ihneď po ich konzumácii nafúkal," povedal minister zdravotníctva Richard Raši po schválení novely vo vláde. Podľa neho za volantom sa naďalej nebudú tolerovať drogy, ktoré narúšajú schopnosť riadiť auto a znižujú pozornosť vodičov. Na kontrolu drog sa majú používať špeciálne jednorazové testery.

Opoziční poslanci dnes v pléne upozorňovali na možné nebezpečenstvá novely. „Ja sa tejto liberalizácie bojím,“ povedal poslanec za SDKÚ-DS Viliam Novotný. Podľa neho Slováci nemôžu vedieť odhadnúť, koľko alkoholu si budú môcť dovoliť a môže sa stávať, že limit neustriehnu a sadnú za volant. Novotný by radšej ponechal súčasný zákaz.

Šoféri v súčasnosti majú zakázané šoférovať pod vplyvom alkoholu. Ak policajti vodiča prichytia za volantom pod vplyvom alkoholu, môže prísť aj o vodičský preukaz.

Ministerská novela ďalej rieši vytváranie záchytných izieb pre opilcov. Môžu sa dostať do nich tí, ktorí budú opití či drogovo omámení a budú porušovať verejný poriadok. Záchytnú izbu budú môcť prevádzkovať fyzické osoby či firmy po dohode s mestom alebo obcou.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu