Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Harabin: Odmietam spájanie mojich výrokov s prejavmi antisemitizmu

Štefan Harabin Zobraziť galériu (7)
Štefan Harabin

BRATISLAVA - Odmietam akékoľvek spájanie mojich výrokov prednesených v Národnej rade SR s prejavmi antisemitizmu.

"Už od nástupu do funkcie sa snažím presadiť prísnejšie tresty za popieranie holokaustu, pretože som presvedčený, že štát v danom prípade nemôže pripustiť žiadnu diskusiu o nespochybniteľnom historickom fakte, kde pri vyčíňaní nacistov boli zavraždené milióny nevinných obetí i z radov detí a žien, nielen v koncentračných táboroch," uvádza sa vo vyhlásení ministra spravodlivosti SR Štefana Harabina, ktoré poskytol hovorca rezortu Michal Jurči.

"Osobne ako človek odsudzujem každý prejav antisemitizmu a som určite ten posledný, ktorý by znevažoval obete holokaustu, ktoré sú pre mňa posvätné. Ak sa niekoho môj prejav dotkol, hlboko sa ospravedlňujem, nakoľko práve mojím jediným cieľom bolo iba poukázať doslova na mediálne hazardovanie o tejto otázke zo strany pána Lipšica. Dovolím si pripomenúť poslancovi Mikulášovi Dzurindovi, že považujem za hyenizmus vytĺkať z tejto témy politický kapitál, zvlášť keď tajná služba za jeho éry podľa informácií denníka Sme v súvislosti s kauzou tzv. skupinky zisťovala a evidovala o jeho kritikoch práve informácie o vierovyznaní dosť nehanebným spôsobom.

"Podľa ministra, spochybňovanie tohto faktu, diskusie o existencii plynových komôr, kde vraždili nacisti civilov aj bez priameho následku je v právnom štáte neprípustné. "Už som si zvykol, že všetko, čo predložím je vždy kritizované, ale v danom prípade som očakával podporu od každého slušného poslanca, vrátane Daniela Lipšica. Počas návštevy Izraela som sa historicky ako prvý minister spravodlivosti SR stretol so svojím izraelským rezortným kolegom. Na jeho pozvanie a za účelom prerokovania otázok súvisiacich s odškodňovaním obetí holokaustu a položil som veniec jeho obetiam v pamätníku YAD VASHEM," povedal Harabin.

Vo svojom vyhlásení minister ďalej uvádza, že od nástupu do funkcie ministra sa zrýchlilo a rozšírilo vybavovanie odškodnenia tých, ktorí prežili koncentračné tábory a ďalších oprávnených osôb. Vo viacerých prípadoch sa odbúral zbytočný byrokratizmus a každý prípad sa prerokúva s osobitnou pozornosťou.

"Môže to potvrdiť i prípad pani Herty Steiner, sesternice predsedu Svetového židovského kongresu Ronalda S. Laudera, ktorej odškodnenie som vybavil v priebehu 24 hodín po tom, ako som sa o dlhodobo nevybavenej veci dozvedel. Predmetnú žiadosť pritom Ministerstvo spravodlivosti pod vedením pánov Čarnogurského a Lipšica nevybavili ani počas šiestich rokov od jej podania," dodal Harabin.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu