Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Útočníci svoje obete bili a pálili na nich cigarety

BANSKÁ BYSTRICA – Výsluchom poškodených pokračovalo dnes pred senátom Okresného súdu v Banskej Bystrici hlavné pojednávanie s dvojicou bývalých policajtov Róberta P. a Miroslava J., obžalovaných z lúpežných prepadnutí rodičov futbalistu Vratislava Greška a rodiny banskobystrického advokáta Jána Smetanu.

Futbalistov otec povedal, že podľa chôdze a hlasu obžalovaný Miroslav J. by mohol byť ten, čo ho bil a pýtal sa, kde má peniaze.Bitku utŕžil i advokát Ján Smetana. Podľa neho útočníci boli traja.

Rozbili mu lebku, zviazali, bili a pálili ho cigaretami. Opakovane s rómskym akcentom alebo nárečím sa ho pýtali, kde má peniaze a trezor. Futbalistov otec i advokát potvrdili, že útočníci im zakryli hlavu a prehľadávali im obydlia. Manželky oboch napadnutých mužov na súde nevypovedali pre zhoršený psychický stav.

Obaja muži vyhlásili, že zbité ženy sú poznačené traumou a budú mať následky do konca života. Smetanova manželka má problémy s motorikou rúk, pretože bola dosť dlho spútaná a mala obmedzený prietok krvi. Aj na nej lupiči pálili cigarety. Vypovedala i Smetanova dcéra, ktorá pracuje s otcom ako advokátka.

Uviedla, že istý kolega advokát, ktorý mal kanceláriu na jednej chodbe s jej otcom, sa jej opakovane pýtal na „smetanovské milióny“. Hovoril tiež o viacerých autách a novom dome. Smetana i jeho dcéra zhodne uviedli, že častým hosťom u tohto kolegu bol bývalý vyšetrovateľ Róbert P., tiež obžalovaný z lúpeží. Obžalovaný Miroslav J. poprel účasť v oboch prípadoch.

Vyslovil účasť Smetanovi, ale zdôraznil, že s „týmto svinstvom a brutalitou nemá nič spoločné“. Róbert P. sa so súhlasom senátu na pojednávaní nezúčastňuje. Róbert P. i Miroslav J. tvrdia, že sú nevinní. Usvedčuje ich Juraj Roszík, odsúdený za lúpežný prepad podnikateľa Jána Kubašiaka. Podľa obžalovaných si Roszík všetko vymyslel, aby sa zachránil.

Podľa obžaloby Róbert P. spolu s Miroslavom J. a bývalým trenčianskym kukláčom Jurajom Roszíkom spáchal dve dokonané ozbrojené lúpeže a jeden lúpežný pokus. Trojica v marci 2004 prepadla rodičov futbalistu Vratislava Greška v Tajove pri Banskej Bystrici. Zbili ich, poškodili im zariadenie bytu a obrali ich o peniaze v hotovosti, zlaté a iné predmety.

Spôsobili im škodu takmer milión korún (33 194 €). Vo februári 2005 Róbert P. s Miroslavom J. a Jurajom Roszíkom prepadol rodinu banskobystrického advokáta Jána Smetanu. Advokáta zbili tak, že zo zranení sa liečil viac ako štyri mesiace. Lupiči neušetrili ani jeho manželku. Napadnutú rodinu obrali o peniaze a iné veci, poškodili zariadenie bytu. Celkovú škodu advokátova rodina vyčíslila na 180-tisíc korún (5 975 €).

Trio lupičov-policajtov spáchalo aj pokus o lúpež. V decembri 2004 sa tri razy snažili vniknúť do rodinného domu v Kalnej nad Hronom, ale nepochodili. Roszíka, ktorý sa spolu s Róbertom P. a Róbertom Červeňanom podieľal na vražednom útoku na podnikateľa Kubašiaka, v tomto prípade súdiť nebudú. Roszík sa k útoku na Kubašiaka i k lúpežiam priznal a s vojenským prokurátorom sa dohodol na treste 8,5 roka väzenia a pokute 50-tisíc korún (1 660 €).

V prípade lúpeží vystupuje ako korunný svedok obžaloby rovnako, ako v kauze Kubašiakovej vraždy.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu