Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Oznámkujte svojich učiteľov, opäť vyzvali žiakov školskí odborári

BRATISLAVA - Skúšanie, známky a vysvedčenia sú väčšinou nástroje, ktoré uplatňujú učitelia. Rovnako však môžu ohodnotiť kvalitu pedagógov aj žiaci.

Pri udeľovaní titulu Zlatý Amos najlepšiemu slovenskému učiteľovi sú totiž rozhodujúce názory študentov. Školskí odborári dnes anketu spustil tretíkrát.

"Cieľom ankety je vyzdvihnúť vzťah medzi deťmi, žiakmi a učiteľmi," priblížila riaditeľka ankety Renáta Vadásyová. Víťaz, ktorý by mal byť známy začiatkom budúcoročného apríla, získa podľa nej okrem symbolickej koruny a žezla odmenu asi 105.000 korún (3500 eur).

Učiteľov môžu do ankety prihlasovať len žiaci, ktorí musia o kvalitách svojho pedagóga presvedčiť poroty aj prostredníctvom jeho charakteristiky a príbehu o ňom.

"Je tu opäť možnosť, aby si ste si s učiteľmi vymenili úlohy," vyzvala žiakov k hlasovaniu aj minuloročná víťazka súťaže Adriana Kočerhová z obce Široké v Prešovskom okrese. Učiteľka biológie a slovenského jazyka je presvedčená, že aj pre samotných žiakov môže byť hlasovanie zábavné, hoci sa dnes podľa nej "nenosí", aby deti verejne vyjadrovali obdiv dospelému a zvlášť učiteľovi.

Učiteľské povolanie sa už dlhšie nepovažuje za lákavé. Anketa Zlatý Amos, ktorá nesie meno takzvaného učiteľa národov Jána Amosa Komenského, by mala podľa odborov čiastočne odmeniť pedagógov, ktorí sú šikovní. Práve od učiteľov závisí, do akej miery sa podarí modernizovať a zlepšiť slovenské školstvo, tvrdia odbory.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu