Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Odročili pojednávanie s Ašotom Mkrtyčevom, neprišli svedkovia

Pojednávanie s Azerbajdžáncom Ašotom Mkrtyčevom
Pojednávanie s Azerbajdžáncom Ašotom Mkrtyčevom

PREŠOV – Prešovský okresný súd dnes odročil pojednávanie s obžalovaným Azerbajdžancom Ašotom Mkrtyčevom a tromi jeho údajnými komplicmi Ladislavom K., Martinom M. a Tiborom M. na koniec septembra.

Tí sa podľa prokuratúry mali podieľať na zosnovaní vraždy sninského podnikateľa a údajného bossa podsvetia Františka Galandu.

Dôvodom bola neprítomnosť dvoch svedkov. Sudca oznámil, že na ďalšie pojednávanie zabezpečí ich prítomnosť eskortou. Jednu zo svedkýň mal súd konfrontovať s tromi vyšetrovateľmi, ktorí v tomto prípade vystupujú tiež v úlohe svedkov.

Prešovský okresný súd odsúdil Mkrtyčeva ešte v apríli minulého roku na 20 rokov. Proti rozsudku sa odvolal a krajský súd v januári tohto roku pre procesné pochybenie zrušil pôvodné rozhodnutie a prípad vrátil späť na okresný súd. Nové trestné pojednávanie sa začalo 17. júna. Mkrtyčevovi 22. augusta uplynula súdna väzba a po prepustení na slobodu ho policajti opätovne zatkli. Dôvodom bolo marenie vyšetrovania a útok na verejného činiteľa. Jedným z jeho troch obhajcov je Vladimír Mitro, bývalý riaditeľ SIS.

Galandu zavraždili 19. augusta 2002 vo vchode jeho domu v Snine dvadsiatimi ranami zo samopalu, ktorý vrah nechal na mieste a posypal korením. O život Galandu sa sninské podsvetie pokúšalo viackrát. Streľbou do auta i nastražením výbušniny pod jeho vozidlo. Podľa predsedu senátu pri vynesení pôvodného rozsudku bol motívom vraždy stret obchodných záujmov Mkrtyčeva a zavraždeného Galandu, ktorí obchodovali so zbraňami.

Azerbajdžanec Ašot Mkrtyčev prišiel na Slovensko v roku 1995, kedy požiadal o dlhodobý pobyt. O štyri roky neskôr získal sobášom so Slovenskou štátne občianstvo, trvalý pobyt mal v Bratislave, ale zdržiaval sa prevažne v Snine. Už v roku 2002 ho stíhali sako hlava organizovanej zločineckej skupiny za rozsiahle daňové podvody.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu