Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Polícia obvinila ďalších páchateľov trištvrte miliónového podvodu

BRATISLAVA - Vyšetrovateľ Úradu boja proti korupcii obvinil zo založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a z podvodu 38-ročného podnikateľa Ašota M. a jedného bývalého a štyroch súčasných colníkov z pomoci k trestnému činu podvodu.

Podľa informácií Jany Pôbišovej z komunikačného odboru ministerstva vnútra, šestica obvinených patrí k zločineckej skupine, ktorá od roku 2002 podvodmi na DPH spôsobila štátu škodu najmenej 635 miliónov korún.

Už v júli policajti obvinili 19 členov tejto skupiny, medzi nimi aj troch hlavných zakladateľov 58-ročného Miroslava K., 28-ročného Jozef H. a 44-ročného Ľudovíta K a k hlavným organizátorom patril aj teraz obvinený podnikateľ Ašot M.

Ako uviedla Pôbišová, skupina pôsobila na území celého Slovenska od roku 2002 a legalizovala vedenie účtovníctva minimálne pätnástich spoločností, následne ich registrovali na daňových úradoch ako platcov DPH.

Konatelia spoločností buď priamo vyhotovovali alebo podpisovali fiktívne faktúry alebo pokladničné doklady k neuskutočneným nákupom. Tie však nezodpovedali fakturovaným tovarom alebo službám, ktoré predkladali ako pravé daňové doklady pri uplatňovaní DPH. Členovia zločineckej skupiny organizovali aj bezhotovostné finančné prevody peňazí a ich následné výbery v hotovosti. Prevody vykonávali medzi jednotlivými spoločnosťami, ktoré patrili k zločineckej skupine.

Nepravdivé colné doklady tzv. colné deklarácie vyhotovovala 37-ročná colníčka Iveta T., ďalší z členov ich predkladal na výstupnej colnici a colníci 26-ročný Adrián S., 37-ročný Vladimír J., 35-ročný Pavol T. a už bývalý colník 36-ročný František Š., doklady napriek ich nepravdivosti potvrdzovali.

Vyvážaný tovar deklarovaný v dokladoch v i neexistoval, alebo bol len v minimálnom rozsahu. Ako dodala Pôbišová, správca dane nadmerný odpočet DPH sčasti uznal, opakovaná daňová kontrola zabránila nevyplateniu 121 miliónov korún zo štátneho rozpočtu. Na policajnej akcii pracovalo viac ako 200 policajtov.

Polícia na prípade spolupracovala s Colným riaditeľstvom a Ústredným daňovým riaditeľstvom. Vyšetrovateľ zatiaľ obvinil 25 osôb, trinásť je stíhaných väzobne. Vyšetrovanie však ukazuje, že počet obvinených nie je konečný. Páchateľom hrozí trest odňatia slobody na päť až dvanásť rokov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu