Pondelok27. máj 2024, meniny má Iveta, zajtra Viliam

Za zbúranú lisovňu Gumonky by mali začať správne konanie

BRATISLAVA - Stavebný úrad v bratislavskom Ružinove by mal v najbližších dňoch začať správne konania vo veci protizákonného zbúrania budovy bývalej lisovne v areáli Gumon. Uviedol to dnes hovorca ružinovského starostu Maroš Smolec. "Dnes, alebo v najbližších dňoch, sa uskutoční stavebný dohľad, aby sme vedeli, čo všetko sa zbúralo," povedal Smolec. Za nepovolené zbúranie budovy by sa malo následne začať správne konanie. Zákon hovorí o pokute do výšky dvoch miliónov korún (66 388 €).

Konať v celej veci plánuje aj rezort kultúry, čo dnes potvrdil aj jeho hovorca Jozef Bednár. Ministerstvo podáva podnet na preskúmanie postupu vlastníka pri asanácií. Na otázku, či v takomto prípade môže byť bývalá budova vyhlásená za pamiatku, odpovedal záporne. Zbúraním budovy dochádza k zániku pamiatkových hodnôt, a preto ju nie je možné vyhlásiť za pamiatku.

Jedna z investorských firiem, spoločnosť Koruna Invest tvrdí, že postupovala v súlade so zákonom. "Dôvodom odstránenia bakelitovne bol havarijný stav budovy, a preto vlastník postupoval plne v súlade s legislatívou a právnymi normami," konštatoval konateľ spoločnosti Gustáv Laca. Na otázku, či stavebný úrad videl statický posudok alebo má o ňom bližšie informácie, odpovedal Smolec záporne. "Videla ho len polícia," uviedol.

Budovy v areáli Gumon začali búrať pred predĺženým víkendom. Investor mal búracie povolenie len na päť objektov v areáli, lisovňa ako najstaršia budova areálu pri Košickej ulici však medzi nimi nebola. Okrem toho stále požívala status chránenej budovy, ministerstvo ju už v máji vyhlásilo za pamiatku, jeden z majiteľov sa však voči rozhodnutiu odvolal. Minister akceptoval stanovisko rozkladovej komisie, aby bolo pôvodné rozhodnutie prvostupňového orgánu opätovne preskúmané. "Pokiaľ ale nebude právoplatné rozhodnutie, budova je stále chránená," potvrdil ešte minulý týždeň hovorca ministerstva. Závažným problémom celého objektu je podľa neho kontaminácia budov v areáli bývalej Gumonky, a takisto pôdy, na ktorých budovy stoja. Zbúrané budovy by mal nahradiť polyfunkčný komplex Klingerka so štyrimi blokmi, výškovo je celá výstavba členená od trojpodlažného prevýšeného parteru až po 45-podlažnú budovu. Podľa stavebného zámeru sa tam počíta aj s vybudovaním 28-podlažného hotela.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu