Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Starú gumonku má nahradiť tento hotel!

Na nároží Prístavnej a Košickej ulice má vyrásť 4-hviezdičkový výškový hotel. Zobraziť galériu (2)
Na nároží Prístavnej a Košickej ulice má vyrásť 4-hviezdičkový výškový hotel.

RUŽINOV - Začal sa boj o čas. Po neoprávnenom zbúraní bývalej kablovky na Mlynských nivách hrozí likvidácia ďalšiemu historickému areálu v centre mesta. Investori majú tentoraz na muške gumonku. Tá však ašpiruje na zápis do zoznamu historických pamiatok.

Počiatky starej časti závodu Gumon siahajú až do roku 1911. Objavil sa silný investor, ktorý na jej mieste plánuje modernú výstavbu s investíciou 7,7 miliardy korún (233,88 milióna eur). „To, čo navrhujeme, je zatiaľ len vízia. Sme prví odhodlaní zrušiť chemickú výrobu v centre mesta, ktorá znečisťuje okolie,“ uviedol Gustáv Laca, konateľ jedného z troch investorov. V najbližšom roku chcú zistiť, čo by tu reálne mohlo stáť. Na ministerstvo životného prostredia už predložili zámer, ktorý rieši možnú výstavbu polyfunkčného centra s názvom Klingerka. Pamiatkari sú zo zámeru zbúrať gumonku rozhorčení.

„V hodine dvanástej sme dali návrh na vyhlásenie historických industriálnych stavieb Gumon a cvernovka za národné kultúrne pamiatky. Ministerstvo kultúry už začalo konať,“ povedala Jana Šulcová z Pamiatkového úradu SR. Veľmi jednoducho sa totiž môže zopakovať situácia z Mlynských nív, kde zmizla historická časť kablovky aj bez povolenia. Niekoľkomiliónová pokuta totiž pre silných investorov znamená len malú prekážku pri behu do cieľa.

NA ŤAHU JE STAVEBNÝ ÚRAD
Objekty, ktoré sú v konaní na vyhlásenie za kultúrne pamiatky, sú chránené štátom. Podľa zákona by mal stavebný úrad v Ružinove pozastaviť platnosť vydaného búracieho povolenia, kým sa vec neuzavrie.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu