Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Zdravotné sestry v Humennom dosiahli zvýšenie platov

PREŠOV/HUMENNÉ – Vedenie nemocnice A. Leňa v Humennom a zdravotné sestry z oddelenia anestézie a intenzívnej medicíny (OAIM), ktoré žiadali zvýšiť platy a po neúspešnom rokovaní dali hromadnú výpoveď, sa dnes dohodli. Od 1. septembra ani jedna z 23 zdravotných sestier OAIM neodíde.

Agentúre SITA to potvrdila vrchná sestra oddelenia Mária Darjaninová aj hovorca humenskej nemocnice Stanislav Jurikovič.

Zdravotné sestry dostanú podľa Darjaninovej od 1. septembra pridané k platom podľa odpracovaných rokov a zaradenia od 500 do 4 000 Sk (16,6 – 132,8 €).

Sestra s praxou do 20 rokov dostane na výplatu viac v priemere o 3 000 Sk (99,58 €)."Čiastočne sme dosiahli to, o čo mám išlo. Od januára sa pripravuje nová kategorizácia odmeňovania,” doplnila vrchná sestra. Riaditeľ nemocnice Miroslav Melo uviedol, že poslednú diskusiu možno nazvať konštruktívnou, lebo prišlo ku konsenzu.

Riešením problému nie je plošné navyšovanie miezd, ale diferenciácia podľa vzdelania a náročnosti práce sestier špecialistiek, ktoré rieši koncepcia pripravovaného mzdového predpisu v nenárokovateľnej zložke mzdy, ktorá sa pripočítava k tarifnému platu.

"Tarifné platy zvýšené nebudú vzhľadom na platnosť kolektívnej zmluvy, ide len o zmeny v tej časti mzdy, ktorá spolu s nárokovateľnými príplatkami tvorí celkovú hrubú mzdu," dodal Melo. Zdravotné sestry požiadali o zvýšenie miezd v máji tohto roku. Keď nedošlo k dohode, v júni dali hromadnú výpoveď.

Dvojmesačná výpovedná lehota začala plynúť 1. júla, pracovný pomer mali ukončiť posledným augustovým dňom. Sestry dnes pristúpili na princíp pripravovaného systém odmeňovania a požiadali o vzatie do pracovného pomeru po uplynutí výpovednej doby. Riaditeľ nemocnice A. Leňa v Humennom Melo vo svojom stanovisku uviedol, že nemocnica od prvého podnetu deklarovala záujem o komplexné riešenie v podobe nového mzdového predpisu.

"Tento bude riešiť tvorbu miezd a odmien zamestnancov v celej nemocnici. Mzdový predpis jasne určí tvorbu tarifného platu a príplatkov, ktoré tvoria mzdu v zmysle Zákonníku práce a bude súčasťou novej kolektívnej zmluvy." Chod OAIM zabezpečuje šesť lekárov, 23 sestier, a päť pomocných pracovníkov.

Prevádzkovateľom humenskej nemocnice je nezisková organizácia Nemocnica Andreja Leňa v Humennom, ktorej zakladateľom je Spoločné zdravotníctvo a.s. Ide o spoločný podnik Prešovského samosprávneho kraja s podielom 34% a spoločnosti Svet zdravia s podielom 66 %, ktorá je súčasťou skupiny J&T. Humenská nemocnica má celkom 635 zamestnancov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu