Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Zdravotnú sestru uznali za vinnú pre zle podanú transfúziu

BANSKÁ BYSTRICA - Sudca Okresného súdu v Banskej Bystrici dnes vyhlásil rozsudok v prípade smrti 54-ročnej pacientky, ktorá v roku 2004 zomrela v tamojšej Rooseveltovej nemocnici po nesprávne podanej transfúzii krvi.

V tejto veci stíhaných lekárov Jána Š. a Gabriela P. súd spod obžaloby oslobodil. Za trestný čin ublíženia na zdraví z nedbanlivosti uložil zdravotnej sestre Vlaste G. trest jeden rok podmienečne. Rozsudok nie je právoplatný. Lekári sa odvolania vzdali, prokurátorka a obhajkyňa zdravotnej sestry sa vyjadria v zákonnej lehote.

Prípad sa stal 6. apríla 2004 po vopred naplánovanej operácii bedrového kĺbu. Tragédiu spôsobila zámena krvi, ktorú podľa prokurátora spôsobili zanedbaním povinností obaja lekári a zdravotná sestra. Príčinou smrti bola hemolytická reakcia s následkom šoku, zastavenie činnosti srdca, pľúc, pečene a obličiek. Pri operácii personál ortopedického oddelenia zamenil krv medzi dvoma pacientkami. Šťastnou zhodou náhod nezomrela aj druhá pacientka, ktorá dostala takzvanú univerzálnu krv.

Podľa súdu ku smrti pacientky viedlo konanie zdravotnej sestry. Vykonala transfúziu bez prítomnosti lekára a neskoro ho informovala o situácii po podaní nesprávnej krvi. V tejto súvislosti sudca poukázal na skutočnosť, ktorú kritizovali aj znalci, že v nemocnici sa nerobili transfúzie krvi podľa metodického usmernenia Ministerstva zdravotníctva SR. Sudca vyslovil názor, že išlo o zbytočnú smrť človeka, na ktorej sa podieľali aj iné osoby, ktoré však nestáli pred súdom. Podľa znalcov napríklad konziliárni lekári mali prísť k lôžku pacientky a riešiť situáciu hneď po tom, ako ich službukonajúci lekár Ján Š. informoval čo sa stalo.

Lekárov sudca oslobodil, pretože sa nepreukázali tvrdenia obžaloby, že zanedbaním povinností zapríčinili smrť pacientky. Príbuzných, ktorí si okrem výdavkov na pohreb uplatňujú i odškodné päť miliónov korún (takmer 165 970 €), súd odkázal s ich nárokmi na občianske súdne konanie. Proces v kauze výmeny krvi s následkom smrti sa začal v roku 2006. Súd však musel prerušiť pojednávanie a prizvať nových znalcov, pretože znalkyňa z prípravného konania stratila odborné oprávnenie.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu