Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Smer-SD predložil návrh zákona o zásluhách Dubčeka

Alexander Dubček
Alexander Dubček

BRATISLAVA - Poslanci za Smer-SD Boris Zala a Oľga Nachtmannová dnes predložili do parlamentu návrh zákona o zásluhách Alexandra Dubčeka.

Zákonom chcú uznať, že "Alexander Dubček sa mimoriadne zaslúžil o demokraciu, o slobodu slovenského národa a o ľudské práva." Podľa návrhu do budovy parlamentu sa má umiestniť busta Dubčeka a pamätná tabuľa. Parlament by mal rokovať o návrhu na septembrovej schôdzi. Ak zákon získa podporu poslancov, účinný bude od začiatku budúceho roka.

Podľa predkladateľov návrhu zákona Dubček sa stal kľúčovým aktérom pri vytváraní demokratickej spoločnosti. Pod jeho vedením sa začal proces demokratizácie krajiny, proces vymaňovania sa spod vtedajšej sovietskej dominancie ako aj proces federalizácie republiky. Zala s Nachtmannovou konštatujú, že cestu k demokracii a slobode zastavili tanky armád Varšavskej zmluvy v auguste 1968. "Cestu k federácii sa podarilo dokončiť," napísali v dôvodovej správe.

Dubček sa stal najznámejším Slovákom vo svete, myslia si predkladatelia zo Smeru-SD. Považujú ho za "symbol vzdoru proti sovietskej moci, proti totalitarizmu, symbol ľudskosti a človečenstva v politike. V časoch neslávnej normalizácie dôstojne a neochvejne zápasil za dodržiavanie ľudských práv a za odchod okupačných jednotiek." Podľa navrhovateľov schválenie zákona o Dubčekových zásluhách by bolo "výrazom našej historickej pamäti."

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu