Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Dubček je už dávno v pamäti národa, tvrdí Laluha

Alexander Dubček
Alexander Dubček

BRATISLAVA - Alexander Dubček je aj bez zákona o jeho zásluhách už dávno v pamäti národa, tvrdí to historik a Dubčekov blízky spolupracovník a priateľ Ivan Laluha.

Ako povedal počas dnešného slávnostného stretnutia osobností roka 1968 na Úrade vlády, na návrh zákona o zásluhách Dubčeka, má dva uhly pohľadu. Návrh dnes predstavil poslanec Smer-u Boris Zala. "Alexander Dubček je už dávno v neinštitucionalizovanej pamäti národa, zakotvený ako symbol - on to nepotrebuje. Vzhľadom k tomu, že sa už začala tradícia týchto zákonov a že rad osobností je takto zakotvených, keby sa Alexander Dubček vytkol pred zátvorku a nebol tam, tak by sa to vnímalo ako nedocenenie," uviedol Laluha.

Národná rada by mala v krátkom čase rozhodovať o ďalšom zásluhovom zákone. Tentoraz ho predloží poslanec za Smer-SD Boris Zala. V návrhu konštatuje, že Dubček sa mimoriadne zaslúžil o demokraciu, o slobodu slovenského národa a o ľudské práva. Vo vestibule parlamentu by mala byť umiestnená busta Alexandra Dubčeka a pamätná tabuľa.

Dubčekov syn Pavol počul o tejto iniciatíve na dnešnom stretnutí na úrade vlády po prvý raz. Ako dodal, cieľom jeho otca bol dôstojný život človeka, ktorému veľakrát obetoval aj vlastnú rodinu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu