Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

AUGUST '68 Ľudia z čiernej listiny agentmi neboli, tvrdí Ciklamini

BRATISLAVA - Ľudia z tzv. čiernej listiny, ktorých 20 rokov po roku 1970 tvrdo prenasledovali a stíhali, neboli agentmi ŠtB. Uviedol to predseda Konfederácie občanov z listiny Viliam Ciklamini.

Informoval, že na tzv. čiernej listine bola väčšina bývalých komunistov, z toho 141 bývalých agentov ŠtB. Za „donášanie“ na kolegov zo zoznamu brali aj peniaze. Ústredný výbor Komunistickej strany Československa (KSČ) zaradil do evidencie 10 504 osôb, neskôr tento údaj upravil na 6 335. Z nich na Slovensku evidovali 1 112 osôb, žije z nich okolo 200. Väčšinou išlo o významných pracovníkov a odborníkov z rôznych oblastí spoločenského, hospodárskeho, vedeckého a kultúrneho života.

"Tí, ktorí presadzovali obrodný proces, boli hlavnými nepriateľmi pre celý štátny aparát. Je jasné, že sa sústredili na ich lámanie. U niektorých sa to podarilo, ale iba formálne, sľúbili spoluprácu, ale agentmi neboli," povedal Ciklamini. Odmietol i nedávno zverejnené informácie, že na Alexandra Dubčeka a jeho rodinu donášal ako agent viceprezident Spoločnosti A. Dubčeka Robert Harenčár. "Keby bol agent, tak ma zradí a povie to eštebákovi. To sa však nikdy nestalo," povedal Ciklamini, ktorý bol 16 rokov príslušníkom rozviedky.

Riadil napríklad agenta v Tanzánii. V roku 1975 ho ŠtB zaevidovala ako preverovanú, neskôr ako nepriateľskú osobu. Konfederácia občanov z tzv. čiernej listiny požaduje od súčasnej vládnej koalície finančné odškodnenie. Veríme, že koalícia si uvedomí zásadu nespravodlivosti a schváli návrh zákona, ktorý ma podporu ministerstva financií i spravodlivosti, uviedol Ciklamini. Ten do Národnej rady SR predložila v júni poslankyňa Darina Gabániová (Smer-SD).

Najsilnejšia vládna strana Smer-SD ešte nemá jasno, či odškodnenie podporí. Návrh, ktorý počíta s jednorazovým odškodnením 90-tisíc korún (2 987 €) odmieta Kresťanskodemokratické hnutie. Ak oprávnená osoba zomrela, mali by jej najbližší príbuzní dostať 45-tisíc korún (1 494 €). V minulosti sa o odškodnenie už viackrát neúspešne pokúšali niektorí poslanci. Ak prejde zákon, nárok na odškodnenie môžu mať aj bývalý spolupracovníci ŠtB.

Podľa návrhu nemôžu byť odškodnení ľudia, ktorí boli "právoplatným rozhodnutím súdu označení za vedomých a dobrovoľných spolupracovníkov 2. správy ŠtB". "Je to tam veľmi sporné, nie je to jednoduché," podotkol Ciklamini.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu