Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

AUGUST´68 Podľa spisovateľov treba prehovoriť vždy, keď sa deje krivda

BRATISLAVA - Spomienka na 21. august 1968 je mementom aj pre mnohých spisovateľov, ktorým vtedajšia garnitúra zakázala činnosť na dlhé roky.

Rada Asociácie organizácií spisovateľov Slovenska po štyridsiatich rokoch od vpádu vojsk Varšavskej zmluvy do Československa tvrdí, že prehovoriť treba vždy, keď sa deje krivda a obmedzuje sloboda a dejinná skúsenosť nás presviedča, že nepostačuje len vnútorný nesúhlas s neprávosťou.

"Zároveň sme svedkami, že takmer na štyridsiate výročie okupácie Československa došlo k použitiu hrubej sily voči Gruzínsku. Poučení vlastnou skúsenosťou konštatujeme, že každé zlo, každé násilie je potrebné pomenovať pravým menom v čase jeho zrodu," stojí vo vyhlásení Rady AOSS k výročiu okupácie, pod ktorú sa podpísali predseda AOSS Igor Hochel, podpredseda Peter Juščák a členovia Jozef Leikert, Mária Bátorová, Gabriel Csanda, Milan Resutík, Ivan Jackanin.

Vstupom okupačných vojsk do spoločného štátu Čechov a Slovákov sa začala takzvaná normalizácia, ktorá spustila kolotoč prenasledovania za názory, vytvorila skupinu druhotriednych občanov a vyhnancov z vlasti. Bezprecedentný zásah do suverenity Československa pošliapal nádeje na demokratizáciu spoločnosti. "Majme na pamäti, že pri každom pokuse obmedziť slobodu čo len jedného človeka ide o pokus obmedziť slobodu všetkým," uvádza Rada AOSS.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu