Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

AUGUST´68 Odporcami sme boli už 20 rokov pred ´68, tvrdí Šucha

Výstava k 40. výročiu udalostí z augusta 1968
Výstava k 40. výročiu udalostí z augusta 1968

BRATISLAVA - Odporcami totalitného režimu sme boli už 20 rokov pred rokom 1968, uviedol Ivan Šucha, tajomník Konfederácie občanov z tzv. čiernej listiny.

Ide o skupinu ľudí, ktorých 20 rokov po roku 1970 tvrdo prenasledovali a stíhali. Rok 1968 bol podľa skupiny významným historickým obdobím, charakterizovaným aktívnym a zanieteným bojom za občiansku a demokratickú spoločnosť.

"Sme hrdí na to, že sme v rámci "Dubčekovho obdobia" i po ich intervencii patrili medzi "najnebezpečnejších odporcov komunistickej moci," píše sa v ich vyhlásení, ktoré vydali pri príležitosti 40. výročia vojenskej intervencie vojsk Varšavskej zmluvy. "Musíme s poľutovaním konštatovať, že na naše vtedajšie reformné konanie nová mocenská štruktúra, ktorá nastúpila po "zamatovej revolúcii", celkom úmyselne zabudla," uvádzajú. V pozadí sú podľa nich najmä tí, ktorí sa za pomoci "najrôznejších domácich a zahraničných vplyvov dostali k moci aj bez najmenších zásluh z boja s totalitou."

"Sami sa začali vydávať za najpovolanejších interpretátorov predchádzajúcej komunistickej etapy vývoja a so skrytou žiarlivosťou odmietali priznať akúkoľvek zásluhovosť práve tých, ktorí im paradoxne nepriamo pomohli k súčasnej moci," píše sa vo vyhlásení.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu