Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

SDKÚ-DS príde s vlastným sociálnym balíčkom

Ivan Mikloš
Ivan Mikloš

BRATISLAVA - Najsilnejšia opozičná strana SDKÚ-DS pripravuje vlastný sociálny balíček, ktorý by mal byť alternatívou sociálnych opatrení vlády Roberta Fica.

Predstaviť ho plánuje v septembri, nárok na štátnu kasu by mal byť podobný ako v prípade vládnych opatrení, teda 11 miliárd korún (365 miliónov €) z budúcoročného štátneho rozpočtu. Podpredseda SDKÚ-DS Ivan Mikloš na dnešnej tlačovej besede povedal, že pôjde o rozsiahly balík daňových a sociálnych zmien, ktorý má výrazne pomôcť ľuďom s nízkymi príjmami, strednej vrstve, ale najmä rodinám s deťmi. "Pomohol by ľuďom trvalejšie, systémovejšie a bol by garantovaný aj nárast ich príjmov do budúcnosti, teda nielen jednorazové navýšenie príjmov," dodal Mikloš.

Sociálny balíček SDKÚ-DS podľa Mikloša nepripravujú len politici, do jeho prípravy zapojili aj odborníkov, ktorí na ňom pracujú už rok a pol. "Nie je to nejaká náhla aktivita, náhly popud, ktorý by vyplynul z toho, že nás niekto kritizuje," zdôvodňuje Mikloš. Podľa neho v balíčku aktualizujú "starý" program SDKÚ-DS. Jedným z opatrení má byť rozšírenie okruhu ľudí, ktorí by si mohli uplatňovať zamestnanecký bonus. Ďalšie konkrétne opatrenia dnes nepovedal, zverejniť ich chcú na septembrovej programovej konferencii.

Opozičné opatrenia budú alternatívou k Smeru-SD, avizuje Mikloš. Podľa neho opozícia musí ponúkať alternatívu vládnej moci. Tvrdí, že opozícia má dve základné povinnosti. "Prvou povinnosťou je kontrolovať a kritizovať vládu, ale druhou je predstaviť alternatívu. Na obidvoch pilieroch našej politiky od začiatku pracujeme. Či dostatočne úspešne a dostatočne efektívne, to už je druhá otázka," dodal Mikloš.

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny minulý týždeň ohlásilo sociálne opatrenia, ktoré si v budúcom roku vyžiadajú 11 miliárd korún (365 miliónov €). Balíček má finančne prilepšiť napríklad matkám - príspevok pri narodení dieťaťa nemajú dostávať iba prvorodičky, ale aj matky, ktorým sa narodí druhé a tretie dieťa. Príspevok sa vypláca vo výške 20 440 korún (680 €). Od začiatku budúceho roka sa majú zvýšiť prídavky na dieťa a dôchodky. Kabinet plánuje od začiatku roka zvýšiť aj minimálnu mzdu, na jej výške sa zatiaľ nedohol s tripartitou. Na konci roka chce vláda opäť vyplácať vianočné dôchodky.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu