Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Občania kritizujú návrhy rekonštrukcie Starého mosta

Bratislavský Starý most
Bratislavský Starý most

Bratislava - Väčšine občanov sa nepáčia návrhy rekonštrukcie Starého mosta v Bratislave.

Verejne preto vyzývajú primátora Andreja Ďurkovského a poslancov mestského zastupiteľstva na zastavenie ankety, ktorá by mala určiť budúcu podobu mosta. Podľa jedného z iniciátorov výzvy Juraja Petroviča by mal byť nový vzhľad mosta navrhnutý renomovaným architektom, ktorý by sa mal vybrať v medzinárodnej súťaži.

"Súčasnú anketu považujeme za snahu oklamať občanov pseudomožnosťami, ktoré sú však v skutočnosti len variantmi toho istého návrhu od už vybratého dodávateľa," uviedol Petrovič.

Podľa neho si občania uvedomujú nutnosť rekonštrukcie mosta, kritizujú však jej spôsob. Žiadajú preto okamžité zastavenie ankety a výberu víťazného návrhu a následné vyhlásenie medzinárodnej architektonickej súťaže na riešenie Starého mosta s jasnými podmienkami a kritériami.

Taktiež by mala byť vymenovaná komisia odborníkov pod vedením hlavného architekta Štefana Šlachtu, ktorá by mala vypracovať zadania súťaže a taktiež vyhodnotiť súťažné návrhy. Občania tiež požadujú zverejnenie doručených návrhov na internetovej stránke mesta a verejnú diskusiu. Až po vybratí víťazného návrhu takýmto spôsobom by sa mala vypísať verejná súťaž na dodávateľa.

Verejnosť by však mala mať možnosť kontrolovať aj túto súťaž. "Záleží nám na našom hlavnom meste. Neurážajte občanov tým, že pod zásterkou akoby verejnej diskusie budete presadzovať netransparentné, neštandardné ba priam podozrivé spôsoby riešenia.

Ukážte občanom Bratislavy a Slovenska, že aj Vám ide len a len o čo najlepšie riešenie rekonštrukcie bratislavského Starého mosta," uvádza sa vo výzve.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu