Sobota27. júl 2024, meniny má Božena, zajtra Krištof

Polícia začala pre neriešenie lykožrútovej kalamity trestné stíhanie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/Polícia SR - Bratislavský kraj)

BRATISLAVA/BANSKÁ BYSTRICA - Policajný vyšetrovateľ začal v súvislosti s neriešením lykožrútovej kalamity v Banskobystrickom kraji trestné stíhanie vo veci prečinu šírenia nákazlivej choroby zvierat a rastlín. Potvrdila to Zuzana Hrabovská z odboru komunikácie a prevencie Prezídia Policajného zboru.

Polícia v tejto veci vykonáva výsluchy svedkov, zabezpečuje listinné dôkazy, ako aj podklady pre následné vykonanie znaleckého dokazovania. "Vzhľadom na prebiehajúce úkony nie je možné poskytnúť bližšie informácie, pretože by mohlo dôjsť k zmareniu účelu trestného konania," uviedla Hrabovská. Trestné oznámenie na neznámeho páchateľa pre neriešenie lykožrútovej kalamity v Banskobystrickom kraji podal minister pôdohospodárstva Richard Takáč (Smer-SD) spolu s koaličným poslancom Rudolfom Huliakom (SNS).

Napadnuté sú podľa nich státisíce hektárov. Kalamita bola podľa ministra kritická už v rokoch 2021 a 2022, keď sa malo začať s ťažením napadnutých stromov, ktoré v súčasnosti predstavujú semenište a umožňujú ďalší postup lykožrúta. Na lykožrútovú kalamitu v okolí Čierneho Balogu upozornili lesníci začiatkom marca, živelnej pohrome malo podľa pôvodných odhadov čeliť územie s rozlohou približne 15.000 hektárov. Kalamita má byť spracovaná intenzívne s väčším nasadením personálu a strojov, dôjsť môže k ťažbe až jedného milióna metrov kubických drevnej hmoty.

Viac o téme: Trestné stíhaniePolíciaLykožrútová kalamita
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu