Sobota27. júl 2024, meniny má Božena, zajtra Krištof

DUSNO v koalícii kvôli postu predsedu parlamentu vrcholí! Žiga načrtol, kedy sa dozvieme meno

Peter Žiga Zobraziť galériu (3)
Peter Žiga (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák, Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Počas pondelkovej koaličnej rady sa nezrodila dohoda na tom, kto sa stane novým predsedom parlamentu. Vicepremiér Robert Kaliňák aj predseda vlády Robert Fico (obaja Smer-SD) si myslia, že predseda SNS Andrej Danko by bol dobrým predsedom parlamentu. Hlas-SD však trvá na tom, že post prináleží strane. Potvrdil to aj v utorok zastupujúci predseda parlamentu Peter Žiga (Hlas-SD) v rozhovore pre Ta3.

archívne video

Robert Kaliňák podporuje na post šéfa parlamentu Andreja Danka (Zdroj: Topky/Ján Zemiar )

Funkcia predsedu parlamentu sa uvoľnila po tom, čo v prezidentských voľbách zvíťazil Peter Pellegrini. Odvtedy je v koalícii dusno a na post si robí zálusk Danko z SNS. Strana Hlas-SD dlhodobo hovorí, že náhradník má byť z jej strany. "Skonštatujem, že strana Hlas trvá na dodržiavaní koaličnej zmluvy, na základe ktorej pozícia predsedu parlamentu prináleží našej strane," povedal v utorok Žiga s tým, že sa s koaličnými partnermi dohodli, že sa budú počas letných prázdnin rozprávať o tom, ako zabezpečia voľbu predsedu NR SR.

"Na júnovej schôdzi sa verejnosť meno nového predsedu parlamentu nedozvie," povedal Žiga. Predpokladá, že by sa voľba nového predsedu NR SR mohla konať na septembrovej schôdzi alebo na ďalších schôdzach, kde by sa tiež malo rozhodovať aj o nových podpredsedoch parlamentu, keďže Ľuboš Blaha (Smer-SD) mieri do Európskeho parlamentu. Blaha nevylúčil, že by ho mohol nahradiť poslanec Tibor Gašpar (Smer-SD). V tejto súvislosti Žiga uviedol, že voľba nového podpredsedu na miesto Blahu prislúcha strane Smer-SD, preto budú výber rešpektovať.

Na stole je možnosť otvárania koaličnej zmluvy

Nový predseda Hlasu-SD Matúš Šutaj Eštok minulý týždeň vyzval partnerov na rešpektovanie koaličnej zmluvy a trvá na nároku Hlasu-SD na post šéfa parlamentu. Strana na tento post nominuje svojho podpredsedu Richarda Rašiho. Gašpar zo Smeru-SD v nedeľu uviedol, že si vie predstaviť kompromis, ktorý by sa v otázke predsedu parlamentu zrodil medzi stranou Hlas-SD a SNS. Podľa neho by mohlo prísť k scenáru, že líder SNS Andrej Danko sa stane predsedom parlamentu a v prospech Hlasu-SD sa upraví koaličná zmluva. "Nebolo by to určite prehrou Hlasu, bolo by to najmä posilnením koalície," poznamenal Gašpar. Upozornil zároveň, že je to otázka, pri ktorej sa musí zrodiť dohoda v koalícii.

Na návrhy koaličných poslancov otvoriť koaličnú zmluvu Žiga zareagoval, že ak by sa tak stalo, tak by sa museli otvoriť všetky pozície v štáte, vrátane ministerských kresiel, predsedu vlády a pod. "Ja si myslím, že koaličná zmluva platí a dodržiava sa. Prechádzajú zákony v parlamente, vláda funguje. Nevidím dôvod, aby sme sa handrkovali o nejaké pozície,“ dodal. 

Prísne bezpečnostné opatrenia v parlamente stále platia

Bezpečnostné opatrenia v parlamente platia stále také isté, aké sa zaviedli po atentáte na premiéra Roberta Fica, uviedol Žiga. "Je sprísnená ochrana nielen Národnej rady, ale aj všetkých objektov, ktoré má a užíva NR SR," doplnil s tým, že je obmedzený pohyb osôb, ktoré sa týkajú návštev, exkurzií, aby sa nikomu nič nestalo.

Peter Žiga
Zobraziť galériu (3)
Peter Žiga  (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

"Tento týždeň bude slávnostné zasadnutie Národnej rady, kedy sa bude inaugurovať prezident, tak aj na toto sme sa museli patrične pripraviť a prijať príslušné opatrenia, aby tento akt prebehol dôstojne," dodal Žiga.

Viac o téme: Predseda parlamentuAndrej DankoPeter ŽigaParlamentHlas-SD
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu