Sobota27. júl 2024, meniny má Božena, zajtra Krištof

Predpovede sa naplnili: Neďaleko slovenských hraníc zosadlo tornádo! Búrky už vyčíňajú na Slovensku

Zobraziť galériu (16)
(Zdroj: idokep.hu)

TRENČÍN - Predpovede sa naplnili. V nedeľu popoludní sa sformovali silné búrky, ktoré prechádzali Rakúskom a Maďarskom. Práve u našich južných susedov boli búrky také silné, že sa neďaleko slovenských hraníc, v meste Szombathely sformovalo mohutné tornádo. Búrky v súčasnosti vyčíňajú na Slovensku.

VIDEO Neprejazdný podjazd Bajkalská

Neprejazdný podjazd Bajkalská (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Aktualizované 22:40 Na Podunajskej nížine sa v nedeľu večer vyskytli silné búrky. Sprevádza ich prívalový dážď, ojedinele aj krúpy a prechodné zosilnenie vetra. Objavujú sa aj supercely, sprevádza ich mimoriadna blesková aktivita. Upozornil na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

"Búrky postupujú ďalej na severovýchod, kde v pásme trvalého dažďa postupne zanikajú. Naopak, nové vznikajú na zadnej strane tých pôvodných, čo vedie k vyšším úhrnom zrážok v oblasti ich vzniku," uviedli meteorológovia na sociálnej sieti. V priebehu noci sa očakáva výskyt búrok aj v ďalších lokalitách. Výstrahy pred búrkami platia pre celé Slovensko.

Aktualizované 21:30 Silné búrky, ktoré sa prehnalo západom a juhozápadom Slovenska spôsobili viaceré škody. Na cestách je veľa vody, zaplavené sú viaceré podjazdy v Bratislave. Hasiči aktuálne zasahujú pri podjazde na Bajkalskej ulici, kde je veľa vody a vyťahovali odtiaľ dve autá. Na mieste je aj polícia, ktorá koriguje dopravu. Zaplavená je aj cesta a parkovisko na Prievozskej pri ručnej autoumývarke a známom fastfoode. 

Extrémne búrky spôsobujú prvé
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)
Extrémne búrky spôsobujú prvé
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)
Extrémne búrky spôsobujú prvé
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)
Extrémne búrky spôsobujú prvé
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

VIDEO Zaplavené parkovisko pri fastfoode na Prievozskej

Zaplavený McDonald (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Aktualizované 19:57 Podľa maďarského portálu Idökép sa v meste Szombathely sformovalo tornádo. Kamery zachytili vznik a zosadnutie tornáda, pričom veterný lievik naháňal strach. Veterný vír má pritom potvrdený kontakt so zemou. Ešte dopoludnia totiž viaceré prognostické modely a meteorologické portály upozorňovali na vznik tornád, pre ktoré mali mať búrky ideálne podmienky. Tieto obavy sa napokon potvrdili. 

Dve zariadenia v Szombathely, ako aj webová kamera vo veži, zachytili rotujúcu supercelu a s ňou spojené tornádo, ktoré sa dostalo na zem z výšky, informuje maďarský portál. Ide v poradí o druhé tornádo za krátke obdobie. Prvé tornádo sezóny zosadlo v Rákóczifalve pred viac ako dvoma týždňami.

Extrémne búrky spôsobujú prvé
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: idokep.hu)

Extrémne búrky spôsobujú prvé
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: idokep.hu)

K juhozápadným hraniciam sa blížia silné supercelárne búrky. Môžu priniesť veľké krúpy, prívalový dážď aj silný vietor. Upozornil na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na sociálnej sieti. Búrky sa aktuálne nachádzajú v okolí Dunajskej Stredy, kde aj intenzívne prší. 

Archívne VIDEO Nočná búrka nad Bratislavou

Nočná búrka nad Bratislavou (Zdroj: TASR/Daniel Veselský)

Búrky sa prehnali územím západného Slovenska v noci z soboty na nedeľu a doslova za sebou nechali hotovú spúšť. Najhoršie na tom je okolie Trenčína a okres Bánovce nad Bebravou, kde v priebehu desiatok minút spadlo viac ako 43 milimetrov zrážok. Kopcovitý terén, ktorý sa tam nachádza, spôsobil, že všetka voda, ktorá spadla, stiekla dolu kopcom. Napríklad, v Čiernej Lehote, kde vyviera Bebrava, spadlo za hodinu 32 milimetrov zrážok. Celkovo medzi 2. a 4. hodinou ráno spadlo 43,4 milimetrov zrážok. Najviac vody spadlo v Trenčianskych Tepliciach, a to 47,4 milimetrov. 

Extrémne búrky spôsobujú prvé
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: SHMÚ)
Extrémne búrky spôsobujú prvé
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: SHMÚ)

Veľa vody však spôsobilo, že sa vybrežili miestne vodné toky. V Krásnej Vsi dosiahol tok Bebrava druhý stupeň povodňovej aktivity a atakoval dokonca tretí stupeň. Pre ilustráciu - bežne má výška potoka 28 centimetrov, po nočnej prietrži mračien dosiahla výška až 92 centimetrov, čo je takmer päťnásobok. Bebrava z Krásnej Vsi sa následne pokračuje až do Bánoviec nad Bebravou, kde vysoká voda a vysoké úhrny zrážok spôsobili, že v okresnom meste tiež bojujú s vysokou hladinou toku. Od noci 2:30 prudko stúpla hladina z 97 centimetrov na 358 centimetrov a aktuálne hlásia druhý stupeň povodňovej aktivity, pričom hladina Bebravy naďalej stúpa. 

Extrémne búrky spôsobujú prvé
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: SHMÚ)
Extrémne búrky spôsobujú prvé
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: SHMÚ)
Extrémne búrky spôsobujú prvé
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: SHMÚ)

Podľa portálu imeteo.sk bojujú s problémami po bleskových lejakoch aj v neďalekej obci Svinná, kde sa nadránom vybrežil potok Svinica. "Podľa slov miestnych došlo k vyliatiu napriek týždňovým zabezpečovacím prácam pred 3. stupňom povodňovej aktivity," píše portál. 

Búrky nekončia, riziko tornád!

Na celom území Slovenska hrozia v nedeľu búrky. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) pre juhozápad krajiny vydal zvýšenú výstrahu. Výskyt búrok predpovedajú meteorológovia od poludnia na východnom a postupne i na ostatnom území Slovenska. Búrky môžu byť spojené s prudkým lejakom, nárazovým vetrom a krúpami. Od 16.00 h až do polnoci platí zvýšená výstraha 2. stupňa pre juhozápadné okresy v Bratislavskom, Trnavskom a Nitrianskom kraji. Úhrny zrážok pri nich sa môže pohybovať od 30 do 50 mm v priebehu 30 minút.

Extrémne búrky spôsobujú prvé
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: SHMÚ)

Sprievodným javom môže byť aj nárazový vietor s rýchlosťou 70 - 110 km/h, padať môžu tiež krúpy s priemerom nad 2 centimetre. SHMÚ varuje pred možnými obmedzeniami, materiálnymi škodami i ohrozením zdravia. Výstraha pred búrkami na väčšine územia krajiny pretrvá až do pondelka (10.6.). Pred silnými búrkami varuje aj ESTOFEX, teda Európsky experiment na predpoveď búrok, ktorý vydal pre západné Slovensko výstrahy druhého stupňa pred silnými búrkami a pre slovensko-rakúsko-maďarské pohraničie dokonca výstrahy tretieho stupňa. "Stupeň 3 bol vydaný na východe Rakúska a západnom Maďarsku hlavne pre (veľmi) veľké krupobitie, škodlivé poryvy vetra a tornáda," píše sa na stránke Estofexu. 

Podľa portálu imeteo.sk má najvyššie riziko zasahovať aj do okresov Dunajská Streda a Komárno. Okrem toho dodali, že nebezpečné javy môžu vytvoriť ideálne podmienky na rotáciu, čo by znamenalo, že na slovensko-rakúsko-maďarskom pohraničí môže vzniknúť aj tornádo. Podobné podmienky boli v roku 2021 v českom Hodoníne, ktoré zasiahlo ničivé tornádo o sile F3. A ak všetko pôjde tak, ako meteorológovia predpovedajú, budú búrky páchať obrovské škody. Portál pritom poukázal najmä na viaceré parametre, ktorý si meteorológovia všímajú.

Extrémne búrky spôsobujú prvé
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: meteologix.com)
Extrémne búrky spôsobujú prvé
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: meteologix.com)

"Updraft helicity (UH) je meteorologický pojem používaný na popis špecifickej vlastnosti veterných štruktúr v atmosfére, ktorá môže naznačovať potenciál pre vznik silných búrok alebo tornád. Presnejšie, updraft helicity kvantifikuje mieru rotačného pohybu vo vertikálne sa pohybujúcom vzduchu (updraft), ktorá je indikátorom pre organizáciu a intenzitu supercelárnych búrok. Ďalší parameter supercell index (SCI)  je meteorologický index, ktorý slúži na hodnotenie potenciálu výskytu supercelárnych búrok. Tieto búrky sú charakterizované silnými a pretrvávajúcimi rotujúcimi výstupnými prúdmi (updrafts)," informoval portál. 

Obrovské problémy v Rakúsku

Silné búrky prešli aj našim západným susedom Rakúskom. V Štajersku a Burgenlande spôsobili silné búrky bleskové povodne a obrovské materiálne škody. Lejaky, ktoré sprevádzali búrky, priniesli aj úhrny zrážok, ktoré prekročili 100 milimetrov. Pri Grazi priniesli dokonca krúpy s priemerom až 4 centimetre. Prudké búrky zasiahli najmä okresy okolia Grazu, Hartberg-Fürstenfeld ako aj mesto Graz a časti juhovýchodného Štajerska. "Najviac postihnutou oblasťou je obec Deutschfeistritz v oblasti Grazu, kde voda zaplavila železničnú trať a do centra mesta sa dá dostať len na člne," informuje portál imeteo.sk.

Prudká prívalová voda so sebou odnášala autá, ľudia sa snažili dostať do bezpečia, alebo vyliezali na strechy svojich áut. Našťastie nateraz nie sú hlásené žiadne obete ani zranenia. Rakúšania museli uzatvoriť diaľničnú tepnu A9 zosuv bahna, ku ktorému došlo tesne za križovatkou Bösebach. Veľké škody zaznamenali aj v obci Oberwat, kde tamojšie úrady vyzývajú obyvateľov, aby radšej ostali v pohodlí domovov. 

Niektoré volebné miestnosti v obci Deutschfeistritz v spolkovej krajine Štajersko na juhovýchode Rakúska boli v nedeľu nefunkčné z dôvodu lejakov a bleskových záplav, ktoré túto spolkovú krajiny zasiahli v sobotu večer. 

Tamojšie úrady však na situáciu rýchlo zareagovali a volebné miestnosti, ktorými nahradili tie zaplavené, promptne vytvorili na iných miestach. Obyvateľov o tomto presune informovali pomocou vývesných tabúľ, ale aj na sociálnych sieťach. Podľa úradov sa neočakáva, že by tieto komplikácie mali mať dosah na priebeh volieb do Európskeho parlamentu, ktoré sa v nedeľu konajú v Rakúsku a zároveň vo väčšine členských krajín EÚ.

Štajersko zasiahli v sobotu večer lejaky. Vyvolali bleskové povodne, ktoré poškodili viacero domov a z ulíc strhávali autá. V nedeľu sa počasie zdanlivo na chvíľu upokojilo, meteorológovia však neskôr varovali pred možnými ďalšími búrkami očakávanými počas celého dňa, a to najmä v spolkovej krajine Tirolska.

Viac o téme: TornádoSHMÚRakúskoSvinnáBánovce nad BebravouZrážkomerné staniceNebezpečné búrkyESTOFEXMasívne zrážky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu