Sobota27. júl 2024, meniny má Božena, zajtra Krištof

Eurovoľby poznačené atentátom na premiéra: Bez ochrankára ani na krok? TÍTO politici nič nenechali na náhodu

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Topky.sk / Vlado Anjel, Ján Zemiar, TASR / Ján Krošlák)

BRATISLAVA - Voľby do Európskeho parlamentu sú v plnom prúde a odvoliť už boli aj viacerí politici. Mnohí však, vzhľadom na udalosti spred takmer mesiaca, kedy 71-ročný Juraj Cintula štyrikrát vystrelil na premiéra Roberta Fica a spôsobil mu vážne zranenia, nenechali nič na náhodu a prišli v sprievode ochrankárov. Prinášame najdôležitejšie udalosti volieb.

Aj keď aktuálne je pre eurovoľby v únii volebný supervíkend, u nás dodržiavame tradície a voľby do Európskeho parlamentu máme v sobotu od 7. hodiny ráno do 22. hodiny večer. Už teraz je jasné, že volebné moratórium sa predĺži minimálne o tri hodiny. Už dopoludnia mnohí politici odvolili, pričom viacerí prišli v sprievode ochrankárov. Dôvod je prostý - po atentáte na premiéra Roberta Fica z 15. mája nenechávajú nič na náhodu. 

VIDEO Prezidentka SR Zuzana Čaputová odvolila v Pezinku

Prezidentka SR Zuzana Čaputová odvolila v Pezinku (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Odvoliť pritom bol samotný premiér - a to v priestoroch nemocnice. O odvolení informoval na sociálnej sieti, pričom zverejnil aj fotografiu, na ktorej stojí opretý o francúzsku barlu, výrazne pochudnutý a s viditeľnou jazvou na ruke. 

Odvoliť v obci Králiky pri Banskej Bystrici prišiel v sprievode matky a ochrankárov aj novozvolený prezident Peter Pellegrini. Európska únia (EÚ) dnes stojí na rázcestí a musí prijať závažné rozhodnutia o svojom budúcom fungovaní. V sobotu to skonštatoval zvolený prezident Peter Pellegrini. Slovákov vyzval, aby prišli k volebným urnám a verí, že účasť bude tentoraz vyššia ako v roku 2019. "Európske voľby nie sú len voľby o Európskom parlamente, ale sú to aj voľby, ktoré sa bytostne dotýkajú Slovenskej republiky," uviedol Pellegrini.

VIDEO EÚ musí prijať rozhodnutia o svojom budúcom fungovaní, uviedol Pellegrini

EÚ musí prijať rozhodnutia o svojom budúcom fungovaní, uviedol Pellegrini (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

Dosluhujúca prezidentka Zuzana Čaputová prišla voliť do Pezinka, kde býva, v sprievode partnera Juraja Rizmana. V miestnosti boli aj ochrankári, ktorí strážili priestor. Dvaja stáli pri vstupe, ďalší hliadkoval v priestore pri stole volebnej komisie. Celkovo bolo v blízkosti prezidentky a jej partnera 6 ochrankárov. 

Zuzana Čaputová
Zobraziť galériu (2)
Zuzana Čaputová  (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

V sprievode ochrankárov prišiel odvoliť do volebnej miestnosti v bratislavskej Záhorskej Bystrici minister vnútra Matúš Šutaj Eštok. Ochrankári ho sprevádzali od auta až po okrskovú miestnosť, kde Eštok odvolil. Následne v sprievode ochrankárov odišiel naspäť do auta. Rovnako tak, v aute s ochrankármi, prišiel aj predseda Progresívneho Slovenska a podpredseda parlamentu Michal Šimečka. 

VIDEO Matúš Šutaj Eštok tiež odvolil

Matúš Šutaj Eštok tiež odvolil (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

“Tieto voľby budú veľmi tesné. A nejde v nich vôbec o málo. Rozhodujeme sa, akí ľudia nás budú reprezentovať v EÚ. Aký signál vyšleme doma i v zahraničí. Preto prosím každého a každú, komu záleží na našom európskom ukotvení, nájdite si čas, a choďte využiť svoje volebné právo. Každý hlas môže rozhodnúť o tom, či vyhrá proeurópske Slovensko,” zdôraznil Šimečka. 

VIDEO Michal Šimečka odvolil v eurovoľbách

Michal Šimečka odvolil v eurovoľbách (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Spolu s rodinou boli odvoliť predseda KDH Milan Majerský. Odvoliť bol v Levoči, kde ho sprevádzala manželka Miriam Lexmann a syn s dcérou. 

Viac o téme: Peter PellegriniRobert FicoZuzana ČaputováMichal ŠimečkaMatúš Šutaj EštokEurovoľby 2024
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu