Sobota27. júl 2024, meniny má Božena, zajtra Krištof

Líder eurokandidátky Hlasu – SD B. Becík: Slovensko nie je pripravené na nezmysly green dealu! Chceme to v Bruseli zmeniť!

Branislav Becík Advertoriál Zobraziť galériu (5)
Branislav Becík (Zdroj: Topky/Jano Zemiar)

BRATISLAVA – Situáciu poľnohospodárov v EÚ považuje za kritickú. Sám sa považuje za jedného z nich. Rád by sa pričinil k prehodnoteniu opatrení green dealu (zelenej dohody). Slovensko a jeho obyvatelia nie sú podľa jeho slov na prísne opatrenia pripravení. Hovorí o konkrétnych veciach, ktoré by sa mali zmeniť. EÚ si prijatím tejto dohody strieľa do vlastnej nohy. Na druhej strane oceňuje výhody členstva v Únií. Veď práve vďaka eurofondom sa mu darí rekonštruovať cesty, mosty. Je to práve jeho kraj, ktorý čerpá peniaze na 100 percent. Z eurofondov rovnako podporuje aj šport pre mládež. Rozprávali sme sa so šéfom Nitrianskeho samosprávneho kraja, poslancom NR SR a jednotkou eurokandidátky Hlasu – SD Branislavom Becíkom.

Čo bolo podnetom, aby ste kandidovali do Európskeho parlamentu?

  • Rozhodnutie sa mi neprijímalo ľahko. Telom aj dušou som poľnohospodár. Situácia, ktorá je v celej Európskej únií v oblasti pôdohospodárstva, ma nenechala ľahostajným a nechcem nečinne sedieť. Preto som sa rozhodol ísť a podporiť našu stranu Hlas – SD v eurovoľbách. Opatrenia, ktoré dnes valcujú poľnohospodárov v EÚ, nie sú príjemné. Všetci vidíme, ako poľnohospodári štrajkujú naprieč Európou. Toto je jeden z dôvodov. Na druhej strane ako nitriansky župan vidím väčšie možnosti čerpania európskych peňazí do našich krajov, ktoré to potrebujú.

Ak budete zvolený do europarlamentu, zostanete naďalej vo funkcii predsedu Nitrianskeho samosprávneho kraja?

  • Ak budem zvolený do europarlamentu, plánujem zostať vo funkcii predsedu samosprávneho kraja. Hovorím to transparentne a vopred. Legislatíva takú možnosť umožňuje. Dnes ako poslanec NR SR vidím, aký pozitívny dopad má pôsobenie v slovenskom parlamente a aj v aktívnej komunálnej politike. Chcem byť naďalej činným aj v regióne. Všetci z komunálnej politiky vieme tak prinášať rôzne zlepšenia návrhov, ktoré predkladáme v NR SR. Chcem zostať na čele samosprávneho kraja, lebo chcem byť činným aj v regióne. Keď sa stretávam s ľuďmi v regióne, tak chcem ich požiadavky prenášať do europarlamentu, kde sa delí koláč.

Branislav Becík
Zobraziť galériu (5)
Branislav Becík  (Zdroj: Topky/Jano Zemiar)

Vyše roka stojíte na čele nitrianskej župy. Ako ste na to s čerpaním eurofondov?

  • Keď som v minulosti zastával pozíciu starostu jednej z najväčších obcí na Slovensku, Dvory nad Žitavou, snažil som sa maximálne čerpať eurofondy. A rovnako je to aj na úrovni Nitrianskeho samosprávneho kraja. Počas 12-tich rokov pôsobenia môjho predchodcu bolo úspešných len 18 projektov. Mojím nástupom sme to maximálne rozbehli. Hrozilo, že o peniaze prídeme a prepadne ďalších 27 projektov v objeme 40 miliónov eur. Podarilo sa nám to zastabilizovať a všetky peniaze vyčerpať. Som zástancom toho, že treba najprv čerpať peniaze z EÚ a keď nie je iná možnosť, siahnuť na vlastné peniaze. Ako jediná župa sa môžeme pochváliť, že v každom jednom okresom meste v rámci nášho kraja, máme vlastné kamenné kancelárie. Sedia v nich naši zamestnanci, ktorí pomáhajú všetkým našim 345 starostom a primátorom čerpať európske peniaze. Bezplatne im pomáhame čerpať eurofondy. Chcem, aby čo najviac európskych peňazí čerpali naše obce, mestá a župa a využili ich pre rozvoj nášho kraja.

Odstrihli ste tak sprostredkovateľov, ktorí brali slušné provízie?

  • Presne tak. So sprostredkovateľmi som mal ako starosta veľmi zlé skúsenosti. Prišla nejaká výzva a hneď som mal asi 15 ponúk v e-mailoch, ako nám vybavia peniaze. Na konci dňa sme si to aj tak vybavili a odkontrolovali sami. Mnohí starostovia tak platili veľké peniaze sprostredkovateľom a nemali žiadny osoh z projektov. Preto to riešime už sami. Šetríme peniaze a oni sa na náš úkor neobohacujú. Takže naši kolegovia zo župy pomáhajú starostom čerpať peniaze.

Pre aké projekty ste najviac získali peniaze z EÚ?

  • Veľmi veľa peňazí investujem do infraštruktúry, do našich komunikácií, ktoré máme naozaj v hroznom stave. Samosprávne kraje majú na starosti mosty a cesty druhej a tretej triedy.  Čo sa týka ciest druhej triedy, chýba nám pár kilometrov a budú hotové. A začíname s rekonštrukciou ciest tretej triedy. Rovnako máme v správe 530 mostov. Keď všetko dobre pôjde, do konca tohto roka budeme mať opravených 72 mostov. Pre porovnanie, za posledných desať rokov opravil môj predchodca dva mosty. Vynakladáme na to množstvo peňazí, ale musíme to urobiť. Nechcem sa dostať do situácie, kedy zlým stavom mostov odrežeme obce od miest. Takýmto spôsobom predchádzame nečakaným situáciám. Okrem jedného mosta, všetky ostatné sú naozaj v zlom stave. Dlhé roky sa do nich neinvestovalo. Rovnako dávame peniaze na kultúru a šport. Ako jediný kraj podporujeme mládežnícky šport. Máme registrovaných 404 klubov a v nich viac ako 16 500 detí. Finančne ich podporujeme sumou jeden milión eur. Viedli ma k tomu alarmujúce správy o detskej obezite. Veľa sa o tom hovorí a málokto preto aj niečo robí.

Branislav Becík
Zobraziť galériu (5)
Branislav Becík  (Zdroj: Topky/Jano Zemiar)

V poslednom čase sa na sociálnych sieťach venujete téme green dealu, Európskej zelenej dohode. Ako vidíte jej opatrenia pre slovenských poľnohospodárov?

  • Keď počujem slovo green deal, tak mám husiu kožu. Mrzí ma, že za tým krásnym názvom sa schováva množstvo nášľapných mín. O tých sa veľmi málo hovorí. Ideme redukovať stavy hospodárskych zvierat, lebo produkujú CO2. Nikto na druhej strane nepovie, že európske poľnohospodárstvo vyprodukuje len jedno percento z celosvetového CO2. Na úkor jedného percenta si ideme likvidovať odvetvie poľnohospodárstva. Všetci chceme jesť zdravo, chceme lokálne výrobky a takýmto spôsobom si strieľame do vlastnej brány. Strašne ma mrzí, že to nahlas nikto nepovie. Sme pripravení o tom v europarlamente hovoriť. Je dôležité, aby sa do EP konečne dostal zdravý rozum.

Ak budete zvolaný do EP, aké návrhy v kontexte green dealu by ste navrhovali?

  • Som presvedčený a verím, že sú veci, ktoré sa ešte dajú zvrátiť. Opatrení prijatých pri zelenej dohode je mnoho. Okrem iných vecí je to zákaz spaľovacích motorov áut od roku 2035, redukcia vykurovania plynom v našich domácnostiach a podobne. A teraz čo bude? Budeme babičke vysvetľovať:  Máte plynový kotol a od roku 2030 nebudete môcť kúriť plynom a dajte si prerobiť celé kúrenie?! To sú veci, na ktoré naši ľudia nemajú peniaze. Všetky tieto opatrenia sa podľa mňa dajú zvrátiť. Musíme to urobiť.

Dotkne sa to ešte iných oblastí?

  • Zoberte si nezmysel, akým sú elektroautá. Od roku 2035 bude zákaz predaja spaľovacích motorov. Na to nemáme peniaze, aby všetci Slováci prešli po tomto termíne na elektroautá. Je to síce krásne, ale... Treba viac využívať slnečnú energiu. Na druhej strane EÚ povie, že ideme redukovať priemysel, lenže tie solárne panely, ktoré chce EÚ dnes dodávať na Slovensko budú odkiaľ? Pokiaľ sa v rámci celosvetového vyjednávania nebude redukovať CO2 a nielen v Európe, ale aj v iných krajinách, ktoré sú oveľa väčší znečisťovatelia ovzdušia, tak nemá zmysel, aby to robila len EÚ. A tak sa krátila o benefity, ktoré dnes máme.

Branislav Becík
Zobraziť galériu (5)
Branislav Becík  (Zdroj: Topky/Jano Zemiar)

Slovensko nie je z vášho pohľadu pripravené na green deal?

  • Nielen Slovensko, ale ani náš národ nie je pripravený. Je to šité horúcou ihlou a všetko sa bude musieť prekopať.

Ako by sa aplikácia všetkých opatrení dotkla peňaženiek Slovákov?

  • Bolo by to hrozné. Nemáme na to peniaze. Chodíme po regiónoch. Keď im to povieme jasne, Slováci krútia hlavou. Rodičia a starí rodičia ma učili používať zdravý sedliacky rozum. Keď niečo nemá logiku a bude to proti nášmu národu, v Bruseli budeme hlasovať proti.

Keď tieto veci vysvetľujete bežným ľuďom, asi necítia výhody EÚ. Nestretli ste sa s názormi, či potom nie je lepšie vystúpiť z EÚ?

  • V žiadnom prípade nie. Radikálne názory o vystúpení z EÚ odmietam. Sme riadnymi členmi a máme aj svoje výhody. O tých sa hovorí málo a je ich veľa. Slovensko je vo výraznej miere závislé na zdrojoch z eurofondov. Za 20 rokov sa nám vďaka EÚ podarilo veľmi veľa. Od budovania, rekonštrukcie ciest, diaľnic či mostov až po ďalšie. Význam EÚ je nepopierateľný a jasný. Musíme v nej zostať, len je potrebné prísť ku konsenzu a musí zavládnuť zdravý rozum.

Branislav Becík
Zobraziť galériu (5)
Branislav Becík  (Zdroj: Topky/Jano Zemiar)

Nie je potom aj vina politikov, že len kritizujú a dostatočne ľuďom nevysvetľujú výhody nášho členstva?

  • Máte absolútnu pravdu. Vo veľa prípadoch sa snažím pozitívne veci vysvetľovať a komunikovať smerom k ľuďom. Jasne hovorím, ktoré projekty sa nám za pomoci EÚ podarilo vybudovať. Má to zmysel. Ako som na začiatku povedal, máme kamenné kancelárie, ktoré pomáhajú čerpať v maximálne možnej miere eurofondy. Rovnako Európa bez hraníc, voľný pohyb tovaru a služieb považujem za veľký prínos.

Pred prezidentskými voľbami bola jednou z tém aj téma zrušenie práva veta.

  • Toto právo musí byť zachované. Sme riadnymi členmi EÚ. Je nás 27 krajín a každý má právo sa vyjadriť. Silný hlas Slovenska bude musieť byť v Bruseli počuť.

Viac vo videorozhovore TU.

Advertoriál pripravený v spolupráci s HLAS - sociálna demokracia.

Objednávateľ: HLAS - sociálna demokracia, Lazaretská 2400/15 81108 Bratislava - mestská časť Staré Mesto, IČO: 53258070
Dodávateľ: Zoznam, s.r.o., Svätoplukova II. 18892/2 A, 821 08 Bratislava - mestská časť Ružinov, IČO: 36029076

Viac o téme: Hlas-SDBranislav BecíkGreen deal
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu