Štvrtok24. október 2024, meniny má Kvetoslava, zajtra Aurel

Veľké porovnanie dôchodkov: TÝCHTO 10 krajín ich má najvyššie! Ide o tisícky eur, zo súm sa vám zatočí hlava

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Dôchodky, o ktorých môžu naši seniori iba snívať. Čo krajina, to iný dôchodkový systém, ale aj iná výška dôchodkov. Z cifier, ktoré dostávajú niektorí seniori v zahraničí, sa Slovákom môžu zatočiť hlavy, vysoko totiž presahujú nielen slovenské penzie, ale aj priemerný plat.

archívne video

Dôchodcovia dostanú tento rok 13. dôchodok vo výške 606,30 eura, tvrdí Erik Tomáš (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Týždenník Trend zhrnul informácie o 10 krajinách s najvyššou penziou. Okrem výšky štátneho dôchodku sa zamerali aj na druhý pilier či sumu, ktorú musia seniori z mesačného dôchodku zaplatiť za potraviny. Slovensko by sa umiestnilo v rebríčku na 23. mieste. Štátny dôchodok dosahoval u nás v roku 2022 podľa analýzy Picodi približne 530 eur v čistom a 32 percent z neho museli seniori obetovať na stravu. V takom Nórsku, kde sú dôchodky výrazne vyššie, je to pritom len 13 percent, vo Francúzsku zasa napríklad 14 percent.

Portál upozorňuje, že medzinárodné porovnávanie dôchodkov je pomerne komplikované, pretože jednotlivé krajiny majú odlišné dôchodkové systémy. Niektoré z nich majú v prvom pilieri len štátny dôchodok, iné ho v rámci toho istého pilieru rozširujú o ďalšie schémy, respektíve termín štátny dôchodok u nich znamená niečo iné.

Veľké porovnanie dôchodkov: TÝCHTO
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Gettyimages)

REBRÍČEK

10. Holandsko – priemerne 1 244 eur v čistom

Ako uvádza Trend, v Holandsku prvý pilier vypláca vláda ako štátny dôchodok a v čistom priemerne presahuje 1 200 eur. V krajine funguje  efektívne druhý pilier, ktorý združuje zamestnancov podľa odvetví a profesií. Má ho väčšina domácich a penziu vie zvýšiť aj o 2000 eur.

9. Španielsko – priemerne 1 290 eur v čistom

Štátny dôchodok je založený na priebežnom financovaní, dôchodky v prvom pilieri teda financujú zamestnanci, ktorí sú na trhu práce stále aktívni. Druhý pilier, kde si sporia sami, nie je tak rozšírený, ako v Holandsku.

8. Francúzsko – priemerne 1 439 eur v čistom

Prvý pilier sa delí na dve schémy – prvá je určená pre zamestnancov súkromného a druhá pre zamestnancov verejného sektoru. Druhý pilier je povinný a financuje sa rovnako ako ten prvý z príspevkov pracujúcich zamestnancov a ich zamestnávateľov.

7. Rakúsko – priemerne 1 492 eur v čistom

Prvý pilier je financovaný priebežne z príspevkov pracujúcich, druhý je z veľkej časti nepovinný. Podľa Mercerovho inštitútu však bude potrebovať reformy, pretože demografický vývoj ukazuje, že je dlhodobo neudržateľný.

6. Fínsko – priemerne 1 507 eur v čistom

Fínsky prvý pilier pozostáva z dvoch častí – z národného dôchodku a z dôchodku naviazaného na zárobok, ktorý má priebežné financovanie. Druhý pilier je vo Fínsku v zásade povinný.

Veľké porovnanie dôchodkov: TÝCHTO
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

5. USA – priemerne 1 531 eur v čistom

Prvý pilier je financovaný priebežne z daní pracujúcich. Systém je progresívny - ľudia, ktorí zarábali menej, dostávajú zo svojej mzdy väčšie percento než tí, čo zarábali viac. V krajine funguje aj druhý pilier.

4. Dánsko – priemerne 1 630 eur v čistom

Prvý pilier totiž pozostáva zo základnej štátnej penzie, ktorú môžu čerpať všetci, ktorí žili v Dánsku po dovŕšení 15 rokov aspoň tri roky a z povinnej penzijnej schémy. Druhý pilier je väčšinou povinný.

3. Švajčiarsko – priemerne 1 762 eur v čistom

Švajčiarsky štátny dôchodok sa blíži k hranici 1 800 eur a odvíja sa od poistenia. Druhý pilier je od istej výšky zárobku povinný.

2. Nórsko – priemerne 1 897 eur v čistom

Základný dôchodok pozostáva z garantovanej penzie, ktorá je v čistom približne 1 200 eur a z penzie viazanej na výšku zárobku. Funguje aj povinný druhý pilier.

1. Luxembursko – priemerne 2 011 eur v čistom

Víťazom je Luxembursko. Penziu v rámci tripartity rovným dielom financujú zamestnávatelia, zamestnanci a štát. Druhý pilier je v Luxembursku nepovinný a ponúkajú ho priamo zamestnávatelia, ktorí si nastavujú aj pravidlá. Krajina má stanovený aj minimálny dôchodok, v roku 2022 bol 1 840 eur mesačne v hrubom.

Viac o téme: Porovnanie DôchodokZahraničiePenzie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu