Pondelok17. jún 2024, meniny má Adolf, zajtra Vratislav

Slovenská demokratická a kresťanská únia trvá na zotrvaní Slovenska v EÚ a zachovaní práva veta

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Jean-Francois Badias)

BRATISLAVA - Hlavnou prioritou strany Slovenská demokratická a kresťanská únia - Demokratická strana (SDKÚ-DS) je zotrvanie Slovenska v Európskej únii (EÚ). Dôležitá je pre ňu aj suverenita všetkých členov a zachovanie práva veta. V rozhovore to uviedla strana SDKÚ-DS, ktorá sa uchádza o hlasy voličov v júnových eurovoľbách. Rozhovor s SDKÚ-DS je súčasťou série rozhovorov s politickými subjektmi, ktoré kandidujú vo voľbách do Európskeho parlamentu.

Aké sú hlavné priority/témy vašej strany pre voľby do EP?

V prvom rade trváme na zotrvaní SR v EÚ. Dôležitá je pre nás suverenita všetkých členov a zachovanie práva veta. EÚ musí prijímať také opatrenia, aby sa neustále zvyšovala životná úroveň všetkých jej členov a zároveň, aby bola viac-menej rovnaká vo všetkých členských krajinách. Na to treba hospodárne, zmysluplne a účelne využívať eurofondy. EÚ musí chrániť svoje vonkajšie hranice, zabrániť príchodu nepreverených a neznámych ľudí z tretích krajín. Ohrozuje to bezpečnosť a pokojný život občanov EÚ.

Musíme si stanoviť reálne ciele v oblasti ochrany životného prostredia - odideologizovanie tejto problematiky a zabrániť znižovaniu konkurencieschopnosti a poklesu hospodárskeho rastu celej EÚ často nezmyselnými nariadeniami.

archívne video

Pred nami je jedno z najdôležitejších rokovaní parlamentu v tomto volebnom období, uviedol Žiga (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

V čom môže EP pomôcť Slovensku?

EP by mal prijímať takú legislatívu, ktorá je benefitná pre všetkých členov. Dôležitou úlohou je zabezpečenie kvalitnej menovej politiky SR, zabrániť zvyšovaniu inflácie a nárastu úrokov. Pri tvorbe rozpočtov - dlhodobého aj krátkodobého - zabezpečiť dostatočné finančné zdroje na pomoc SR, aby sa približovala životná úroveň občanov úrovni bohatších členov.

Čo priniesla EÚ občanom, kam sa Slovensko posunulo za 20 rokov členstva v Únii?

Okrem iného aj zjednodušené cestovanie po členských krajinách EÚ. Vďaka finančnej pomoci EÚ profitujú občania z nespočetných vylepšení infraštruktúry - cesty, diaľnice, mosty, železnice, cyklotrasy, mestská a prímestská verejná doprava etc. Príchodom mnohých investorov klesla nezamestnanosť na minimum a pôsobí to tak isto na zvyšovanie miezd v slovenskom priemysle. Možnosti podnikania a investícií pre slovenských občanov, podnikateľov a investorov. Zbližovanie legislatív jednotlivých členov Únie.

V akej politickej frakcii EP chce vaša strana pôsobiť v prípade zvolenia?

Vybrali by sme si frakciu ECR - Európski konzervatívci a reformisti. Chceli by sme vystupovať proti nekontrolovanej európskej integrácii, rozširovaniu a potenciálnemu vývoju Európskej únie na federálny európsky superštát na základe eurorealizmu. Potrebujeme zabezpečiť, aby EÚ výrazne nezasahovala do štátnych záležitostí a do vnútroštátneho a regionálneho rozhodovania v členských krajinách EÚ. Podporujeme ochranu globálneho životného prostredia za cenu, ktorú si môžeme dovoliť, teda ekonomicky efektívny spôsob ochrany životného prostredia. Sme tiež za politiku voľného trhu a prísnejšiu kontrolu prisťahovalectva.

Viac o téme: Európsky parlamentSlovenská demokratická a kresťanská úniaEurópska únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu