Pondelok17. jún 2024, meniny má Adolf, zajtra Vratislav

Búrkové peklo neutíchne na Slovensku ani dnes! Meteorológovia varujú pred lejakmi: Kde to bude najhoršie?

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR(Boris Roessler/dpa via AP))

BRATISLAVA - Už desiaty deň Slovensko sužujú silné búrky a inak tomu nebude ani dnes. Meteorológovia vydali viaceré výstrahy a dokonca varujú aj pred silnými lejakmi. Kde si dávať pozor?

S búrkami treba počítať aj v nedeľu. Výstraha prvého stupňa platí pre okresy všetkých krajov s výnimkou Bratislavského a Košického. Trvá od 12.00 do 20.00 h. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na svojom webe. 

archívne video

Nočná búrka nad Bratislavou (Zdroj: TASR/Daniel Veselský)

Búrky sa môžu vyskytnúť v celom Trenčianskom a Žilinskom kraji, ako aj v okresoch Piešťany, Poprad, Topoľčany, Zlaté Moravce a vo viacerých okresoch Banskobystrického kraja. Búrky môžu byť spojené s prudkým lejakom s intenzitou 20 až 30 milimetrov za 30 minút, s nárazmi vetra od 65 do 85 kilometrov za hodinu a s krúpami.

Búrkové peklo neutíchne na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: shmu.sk)

V okresoch Brezno a Banská Bystrica môže dôjsť k rozvodneniu tokov

V okresoch Brezno a Banská Bystrica môžu počas nedele búrky spôsobiť vzostup vodných hladín a rozvodnenie tokov. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) preto vydal výstrahu prvého stupňa pred prívalovou povodňou. Informuje o tom na svojom webe. "Intenzívny dážď môže vyvolať prechodný výrazný vzostup vodných hladín a rozvodnenie najmä malých tokov. Je predpoklad výskytu sprievodných povodňových javov aj mimo tokov," píše SHMÚ. Vývoj hydrologickej situácie budú meteorológovia priebežne aktualizovať. Naďalej tiež platí výstraha prvého stupňa pred búrkami, a to najmä v Trenčianskom, Žilinskom i Banskobystrickom kraji. Výstraha sa rozšírila aj na okresy Spišská Nová Ves a Rožňava.

Búrkové peklo neutíchne na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SHMÚ)

Viac o téme: PočasieBúrkyMeteorológoviaVýstrahySHMÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu