Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Smrtiaci kokteil pre slovenské národné parky: Taraba spustil totálne škrty a plánuje masívne vyhadzovanie

Rezort životného prostredia pod vedením Tomáša Tarabu má znížiť príspevky pre národné parky a tiež žiada prepustenie ľudí Zobraziť galériu (6)
Rezort životného prostredia pod vedením Tomáša Tarabu má znížiť príspevky pre národné parky a tiež žiada prepustenie ľudí (Zdroj: Topky/Vlado Anjel, TASR/Milan Kapusta)

BRATISLAVA - Podľa environmentálneho právnika a bývalého štátneho tajomníka rezortu životného prostredia Michala Kiču prídu národné parky o príspevky zo štátneho rozpočtu, ktoré mali pokrývať ich bežnú prevádzku. Podľa neho ide o pokyn ministra životného prostredia Tomáša Tarabu (SNS). Z pôvodných 3,3 miliónov eur tak podľa rozhodnutia ministra pôjde na činnosť národných parkov o takmer 80% menej financií. Okrem toho nariadilo správam národných parkov prepúšťanie. Demokrati dávajú podnet na prešetrenie.

“Predkladám dôkazy, že Taraba a rodina Kuffovcov a Rudolf Huliak systematicky likvidujú slovenskú prírodu. Po prepúšťaní odborných zamestnancov a vedenia inštitúcií dnes sledujeme finančnú likvidáciu najcennejšej časti našej prírody. Minister Taraba znížil príspevky na fungovanie národných parkov v priemere o 80%, Tatranský národný park tak od štátu dostane na svoju činnosť presne nulu,” uviedol Kiča a dodáva, že toto sekanie financií nemá na Slovensku obdobu a pripomína, že Taraba rozdáva úlohy vedeniu národných parkov, no na druhej strane im štát na plnenie týchto úloh nezabezpečí dostatok prostriedkov.

“Takýmto postupom porušujú zákon o rozpočtových pravidlách verejnej správy a my podávame podnet na prešetrenie,” dodáva Kiča. Podľa neho dostalo ministerstvo z Vodohospodárskeho podniku na konci roka vyše 3 milióny eur, aby dofinancovalo svoje príspevkové organizácie, vrátane národných parkov, preto výhovorka o nedostatku financií neobstojí. Strana Demokrati hovorí o "finančnom vykrvácaní" národných parkov.

Správy národných parkov čaká prepúšťanie

Kiča uviedol, že na Deň Zeme unikol e-mail, v ktorom vedenie ministerstva adresovalo jednotlivým správam národných parkov pokyny na prepustenie 80 zamestnancov. Napríklad v Tatranskom Národnom parku by mali prepustiť až 20 ľudí. "Bude to znamenať personálny kolaps správ národných parkov," vyhlásil s tým, že správy už nebudú môcť vykonávať ochranu prírodu, študovať ju a monitorovať, či ovplyvňovať investičnú činnosť vo svojom bezprostrednom okolí.

Smrtiaci kokteil pre slovenské
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Hovorí, že v Národnom parku Slovenský kras či Veľká Fatra tak dôjde k porušeniu zákona, keďže od 1. apríla v rámci delimitácie v reforme národných parkov majú prijať nových zamestnancov z radov štátnych lesníkov. "Je to úplne absurdné," skonštatoval Kiča.

Avizované hromadné prepúšťanie 80 zamestnancov tak národné parky paralyzuje a bude podľa Demokratov znamenať jediné - šírenie strachu. Navyše, pri reforme národných parkov vláda Eduarda Hegera garantovala, že nikoho neprepustí, naproti tomu, tí, ktorí reformu najviac kritizovali, idú vo veľkom prepúšťať.

Smrtiaci kokteil pre slovenské
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR - Michal Svítok)

Ide o smrtiaci kokteil pre národné parky

Taraba ide aj proti nedávnym odporúčaniam OECD posilniť financovanie národných parkov a rovnako aj proti záväzkom z plánu obnovy. Avizuje ich zrušenie aj z environmentálneho fondu a nevypísal ani žiadne výzvy na ich financovanie z eurofondov. Výsledkom tohto smrtiaceho kokteilu bude masívne zvyšovanie ťažby, bezbrehé ustupovanie developerom a personálny masaker medzi odbornými zamestnancami.

archívne video

Správa OECD o environmentalistike na Slovensku je kvalitná, budeme sa o ňu opierať, tvrdí Tomáš Taraba (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Zlovláda Roberta Fica nepochybne začala s likvidáciou prírody, uviedol Jaroslav Naď, predseda strany Demokrati. "Kto to kedy videl, aby sa priamym útokom ministra likvidovali národné parky? Zároveň, kto to kedy videl aby sa drevo z národných parkov predávalo do rakúskych píl? Prístup tejto bandy v praxi znamená, že možno keď sa pôjdete v nedeľu prejsť po turistických chodníkoch, žiadne tam už nebudú, pretože Taraba rozhodol, že jednoducho na ne nedá peniaze. Ako dlho sa budeme pozerať na to, ako minister životného prostredia likviduje životné prostredie?," pýta sa.

Podľa PS hrozí bezhlavá výstavba v národných parkoch

Podľa Progresívneho Slovenska hrozí bezhlavá výstavba, pretože personálne poddimenzované národné parky nebudú stíhať vydávať odborné stanoviská k investičným zámerom. V takom prípade môže byť týmto zámerom de facto vyhovené, vyhlásila podpredsedníčka Výboru NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Tamara Stohlová.

Tamara Stohlová
Zobraziť galériu (6)
Tamara Stohlová  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Výmeny na riaditeľských pozíciách nestačili, ochranu našej prírody chcú predstavitelia SNS úplne zdecimovať. Niektoré parky majú prísť až o tretinu zamestnancov a väčšinu financovania. Prepúšťanie môžu nominanti SNS využívať aj ako nástroj zastrašovania. Je to krok presne opačným smerom, ako potrebujeme,” uviedla Stohlová s tým, že pre rozvoj regiónov by sa mal význam a pôsobnosť národných parkov rozširovať.

Problematický bude podľa europoslanca Michala Wiezika aj odborný monitoring biotopov a chránených druhov.Ide o veľmi náročnú a odbornú prácu, ktorú realizujú špecialisti na taxonómiu. Minister Taraba však odmieta využívať externé kapacity, no členské krajiny sú zaviazané európskou legislatívou robiť to každoročne. Ak majú monitoring robiť národné parky interne, kto ho bude vykonávať, v akej kvalite, a či vôbec?” spýtal sa Wiezik.

Michal Wiezik
Zobraziť galériu (6)
Michal Wiezik  (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

Predstavitelia SNS podľa člena Výboru NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Michala Saba roky kladú ochrane prírody prekážky pod nohy a huckajú verejnosť proti reforme národných parkov. Minister odmietol vykupovať pozemky v najprísnejších územiach od súkromných majiteľov z Plánu obnovy. Vymenili vedenia, a teraz ide spraviť presne to, z čoho neprávom obviňovali reformu národných parkov. Ľudia prídu o prácu, a pre nedostatok financií národné parky nebudú schopné zabezpečiť ani základnú údržbu na svojom území,” uzavrel Sabo. 

Viac o téme: Národné parkyMinisterstvo životného prostrediaDemokratiTomáš TarabaMichal Kiča
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu