Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

MIMORIADNE Peter Pellegrini končí! Musím rešpektovať ústavu, tento muž ho nahradí

Peter Pellegrini Zobraziť galériu (2)
Peter Pellegrini (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Zvolenému prezidentovi SR Petrovi Pellegrinimu v nedeľu (6. 4.) zanikol mandát poslanca Národnej rady (NR) SR. Skončilo sa aj jeho pôsobenie na poste predsedu NR SR, právomocami v tejto funkcii poveril podpredsedu NR SR Petra Žigu (Hlas-SD).

Tlačové vyhlásenie Petra Pellegriniho

Peter Pellegrini už nie je poslancom ani predsedom NRSR (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Pellegrini sa ospravedlnil za to, že si hneď v nedeľu neuvedomil ustanovenia Ústavy SR. Žiga bude viesť parlament až do zvolenia nového predsedu NR SR. O termíne a procese voľby nového šéfa parlamentu sa budú ešte rozprávať v koalícii.

Ústava SR hovorí, že ak za prezidenta bude zvolený poslanec Národnej rady SR, člen vlády SR, sudca, prokurátor, príslušník ozbrojených síl alebo ozbrojeného zboru, predseda a podpredseda Najvyššieho kontrolného úradu SR, odo dňa zvolenia prestane vykonávať svoju doterajšiu funkciu.

Druhé kolo prezidentských volieb bolo v sobotu (6. 4.). Pellegrini v nich porazil Ivana Korčoka. Funkcie prezidenta sa ujme 15. júna, keď počas inaugurácie zloží sľub.

Podľa Fica je to napísané v Ústave SR úplne jasne

"Ak sa stane poslanec prezidentom Slovenskej republiky, dňom zvolenia stráca svoju funkciu. Ja predpokladám, že bol plne informovaný," vyhlásil v pondelok na pôde Ministerstva financií premiér Robert Fico. "Ja si myslím, že urobil príslušné rozhodnutia, ktoré urobiť mal," dodal. Fico naznačil, že Pellegrini si to mohol uvedomiť už počas volebnej noci alebo pred oficiálnym vyhlásením výsledkov volieb.

"Ak čítam ústavu, tak to musí riešiť. Nevidím v tom žiadny problém, veď sme vedeli. Sám som naznačil, že musíme vyriešiť niekoľko praktických otázok,“ povedal. Priznal, že to podrobne neanalyzoval a nechá všetko na Pellegriniho.

Viac o téme: Peter ŽigaPeter PellegriniPredseda NR SR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu