Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Robert Fico tvrdí, že je odporcom zvyšovania DPH: Podľa neho musíme nájsť na konsolidáciu iné možnosti

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Vláda musí nájsť iné možnosti na konsolidáciu verejných financií ako zvyšovanie dane z pridanej hodnoty (DPH). Na piatkovej tlačovej konferencii po stretnutí s ministrom práce, sociálnych vecí a rodiny Erikom Tomášom (Hlas-SD) to povedal premiér Robert Fico (Smer-SD). O údajnom pláne rezortu financií na zvýšenie DPH o dva až tri percentuálne body informovala tento týždeň opozičná SaS.

"Hovorím veľmi jasne, ja som odporcom zvyšovania DPH a musíme nájsť, ak máme konsolidovať, iné možnosti, ako sa postaviť ku konsolidácii verejných financií," uviedol premiér. Pripomenul, že DPH, ktorú štátu odvádzajú predajcovia tovarov a služieb, naposledy zvyšovala vláda Ivety Radičovej od roku 2011, a to na 20 %. Opatrenie malo byť dočasné dovtedy, kým deficit štátneho rozpočtu neklesne pod 3 % hrubého domáceho produktu. Nasledujúce vlády však DPH ponechali na tejto úrovni, aj keď deficit klesol pod plánovanú úroveň už v roku 2013.

Premiér zopakoval, že vláda vlani prevzala od svojich predchodcov najhoršie verejné financie v Európskej únii. "My vieme, čo máme robiť, ale nepôjde to na úkor dosiahnutého sociálneho štandardu. Myslím, že máme mnohé možnosti, ako sa postaviť k týmto témam čelom. Vieme, že verejné financie treba ozdravovať," dodal premiér.

Viac o téme: Robert FicoKonsolidáciaDPH
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu