Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Juraj Krúpa chce novelou zabrániť zneužívaniu protifašistického odboja

Juraj Krúpa
Juraj Krúpa (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Poslanec Národnej rady (NR) SR za opozičnú SaS Juraj Krúpa chce zamedziť zneužívaniu protifašistického odboja či odkazu Slovenského národného povstania na propagáciu proruských naratívov. Docieliť to chce zmenou zákona o protifašistickom odboji, postavení a pôsobnosti Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov, ktorú predložil do parlamentu.

"Súčasná právna úprava protifašistického odboja prirodzene vyzdvihuje odkaz a význam slovenského protifašistického odboja proti režimu vojnového Slovenského štátu a proti jeho predstaviteľom. So silnejúcimi vplyvovými operáciami ruského režimu stelesneného Vladimirom Putinom však narastá hrozba, že myšlienka protifašistického odboja bude zneužívaná proruskými činiteľmi na vyzdvihovanie zásluh Sovietskeho zväzu a osobitne na oslavu jeho nástupcu - Ruskej federácie a Vladimira Putina," tvrdí predkladateľ.

Do zákona preto navrhuje doplniť ustanovenie, ktorým by sa zakázalo zneužívať odkaz protifašistického odboja a zneužívať pietne a spomienkové akcie pri príležitosti významných historických výročí a pamätných dní na obhajobu, propagáciu a oslavu "nedemokratických režimov Sovietskeho zväzu, iných domácich a zahraničných komunistických režimov (vrátane režimu Komunistickej strany Československa a Komunistickej strany Slovenska), ako aj dnešného imperialistického režimu Vladimira Putina". Argumentuje, že glorifikácia týchto režimov sa aktuálne podsúva verejnosti práve pod rúškom protifašistického boja. Účinnosť navrhuje od 1. júla 2024.

Viac o téme: NovelaJuraj KrúpaProtifašistický odboj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu