Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Šesť mimoparlamentných strán vyzvalo na podporu Korčoka

Ivan Korčok
Ivan Korčok (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Šesť mimoparlamentných strán vyzvalo na účasť v sobotnom (6. 4.) druhom kole prezidentských volieb a na podporu kandidáta Ivana Korčoka. Považujú ho za záruku zachovania demokratického právneho štátu a zahranično-politickej orientácie Slovenska. Uviedli to v spoločnom vyhlásení strany Demokrati, Demokratická strana, Fórum, Modrí-ES, ODS - Občianski demokrati Slovenska a Strana rómskej koalície.

"Považujeme za našu povinnosť zabrániť tomu, aby Fico získal absolútnu moc a mohol dokončiť demontáž právneho štátu, ako aj zmenu zahranično-politickej orientácie," vyhlásili strany. Od parlamentných volieb konštatujú dramatický politický vývoj a zásadnú zmenu vnútropolitického a zahraničnopolitického kurzu SR.

archívne video

Vyhlásenie Ivana Korčoka k predbežným výsledkom prvého kola prezidentských volieb (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Strany poukazujú na podrývanie demokratických inštitúcií a základných pilierov demokratickej a občianskej spoločnosti v rozsahu, ktorý podľa nich ohrozuje pokračovanie slobodného a demokratického zriadenia. "V rýchlom tempe dochádza k demontáži toho, čo sme dosiahli v ponovembrovom období," skonštatovali vo vyhlásení.

Predseda Demokratov Jaroslav Naď označil Korčoka za predstaviteľa toho dobrého, čo môže pomôcť Slovensku pri ďalšom raste. Jednoznačnú podporu kandidátovi deklaroval za Demokratickú stranu aj Jozef Rajtár. Líder strany Fórum Zsolt Simon vníma prezidentské voľby ako šancu pre Slovensko, povzbudil k voľbe Korčoka aj zástupcov maďarskej a iných menšín. Predseda Modrých Ľuboš Schwarzbacher zdôraznil, že záleží na každom jednom hlase. Predseda ODS Pavel Macko vyzdvihol Korčokovu kariéru diplomata a jeho jasné názory.

Viac o téme: VoľbyStranyIvan KorčokPrezident
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu