Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Najväčšou výzvou pre štáty NATO bude odolať dezinformačným útokom, tvrdí Naď

Bývalý minister obrany SR Jaroslav Naď
Bývalý minister obrany SR Jaroslav Naď (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Pre členské krajiny Severoatlantickej aliancie (NATO) bude najväčšou výzvou do ďalšieho obdobia odolať silným dezinformačným útokom a cieleným vplyvovým operáciám. Uviedol to exminister obrany a predseda mimoparlamentných Demokratov Jaroslav Naď pri príležitosti piatkového 20. výročia členstva SR v Aliancii. Podľahnutie premysleným kampaniam, na ktoré je podľa štatistík Slovensko náchylné, môže podľa Naďa oslabiť celkovú dôveru v NATO a Alianciu samotnú.

archívne video

TK strany Demokrati na tému "Generálna prokuratúra je v tom až po uši!" (Zdroj: Facebook/Juraj Šeliga)

"Za 75 rokov fungovania Aliancie nebola žiadna jej členská krajina vojensky napadnutá a Aliancia tak zaistila mier pre všetkých svojich členov. Nikto si na také silné spoločenstvo netrúfne, som o tom presvedčený," povedal bývalý minister obrany Jaroslav Naď (Demokrati).

Ako pokračoval, je podľa neho potrebné hovoriť, že toto nie je len o vojenskej sile. "Musíme sa pozrieť realite do očí a na rovinu povedať, že žijeme v informačnej vojne, keď je z faktu klamstvo a z účelového zavádzania biblická pravda," doplnil.

NATO je ešte silnejšie 

Alianciu dnes podľa exministra potrebuje oslabiť najmä Ruská federácia. "Putin nás chcel rozdeliť, no po tom, čo nezmyselne a bezdôvodne zaútočil na Ukrajinu, sa Aliancia rozrástla o ďalšie krajiny a sme ešte silnejší ako kedykoľvek predtým. Rusko sa dezinformáciami a cielenou propagandou snaží roztrhnúť silnú reťaz a nakloniť si verejnosť na svoju stranu a využíva na to okrem spravodajských služieb aj spriatelených politikov a rôzne organizácie v členských krajinách, čo vidíme aj na Slovensku," upozornil.

Strach, klamstvo a témy obrany a bezpečnosti sa často zneužívajú v politickom boji, myslí si Naď. Zodpovedný politik musí podľa neho zdôrazňovať význam členstva a vždy stáť na strane faktov. Rovnako podľa neho musí pravdivo pomenovať, že mier na Ukrajine sa dá dosiahnuť okamžite, stačí, aby agresor, ktorým je Rusko, okamžite stiahol svoje okupačné jednotky z územia Ukrajiny.

Vstup Slovenska do NATO

Slovensko vstupom do NATO podľa bývalého ministra zásadne posilnilo svoju bezpečnosť a obranu. Ako skonštatoval, SR patrí do dobre fungujúceho spoločenstva vždy pripraveného vzájomne si pomôcť. "Po nehanebnom útoku Ruska na Ukrajinu na Slovensko okamžite prišli spojeneckí vojaci so svojou technikou a personálnymi kapacitami. Išlo o silné gesto, ktoré Putinovi naznačilo, že Aliancia neustupuje a je pripravená chrániť každý centimeter svojho územia," pripomenul.

Naď upozornil aj na veľkorysosť Slovenska, ktoré pomáhalo napríklad v Čechách, Grécku či Slovinsku. Tento princíp solidarity musí podľa neho stáť na pevných základoch dobrých vzťahov a vzájomnej dôvere.

Viac o téme: VýročieČlenstvoNATOSRAlianciaJaroslav NaďDemokratiPolitika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu