Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

AKTUÁLNE Najvyšší súd zrušil doživotný rozsudok pre mafiánskeho bossa Róberta Lališa

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Najvyšší súd (NS) SR v stredu rozhodoval o dovolaní na doživotie odsúdeného Róberta Lališa alias Kýbla, považovaného za bosa bratislavskej skupiny sýkorovcov. Odsúdený bol v kauze šiestich mafiánskych vrážd. Senát najvyššieho súdu aktuálne rozsudok Lališovi zrušil.

"5-členný dovolací senát Najvyššieho súdu na dnešnom verejnom zasadnutí v trestnej veci obvineného Róberta Lališa z dôvodu, že vzhľadom na rozhodovaciu prax ESĽP a Súdneho dvora EÚ, týkajúcej sa posudzovania zásady prezumpcie neviny, bol rozsudkom Najvyššieho súdu z 13. júna 2018 a konaním, ktoré mu predchádzalo  porušený  zákon v neprospech  obvineného, zrušil vo výrokoch týkajúcich sa obvineného Róberta Lališa rozsudok Najvyššieho súdu z 13. júna 2018 a rozsudok Špecializovaného trestného súdu z 30. novembra 2017, ako aj ďalšie rozhodnutia na zrušené rozhodnutia obsahovo nadväzujúce, ak vzhľadom na zmenu, ku ktorej došlo zrušením, stratili podklad," informuje hovorkyňa Najvyššieho súdu SR Alexandra Važanová.

AKTUÁLNE Najvyšší súd zrušil
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Najvyšší súd prikázal Špecializovanému trestnému súdu, aby vec v potrebnom rozsahu znovu prerokoval a rozhodol, a to v inom zložení senátu. "Z dôvodu uvedeného v § 71 ods. 1 písm. a)Trestného poriadku, teda pre dôvodnú obavu, že obvinený ujde alebo sa bude skrývať, aby sa tak vyhol trestnému stíhaniu, zobral Najvyšší súd obvineného do väzby, pričom ju nenahradil dohľadom probačného a mediačného úradníka," dodala Važanová.

Lališa odsúdilo banskobystrické pracovisko Špecializovaného trestného súdu na doživotie v roku 2017 spolu s ďalším členom skupiny Ivanom Cupperom, prezývaným Vincko. Odsúdené boli aj ďalšie osoby. Prvostupňový verdikt potvrdil v roku 2018 aj Najvyšší súd SR. Sýkorovci čelili obžalobe, ktorá ich vinila zo šiestich vrážd z rokov 1998 a 1999 - Eduarda a Roberta Diničovcov, Romana Deáka, Alojza Házyho, Dalera Hlavačku, Miloša Piliara a zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny.

Viac o téme: DoživotieNajvyšší súdRóbert LališZrušenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu