Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

TOTO je nová riaditeľka Bibiany: Prvé slová z porady, TAKTO sa predstavila zamestnancom

Novou riaditeľkou Bibiany sa stala ekonómka Petra Flach Zobraziť galériu (3)
Novou riaditeľkou Bibiany sa stala ekonómka Petra Flach (Zdroj: TASR - Dano Veselský, Facebook/Petra Flach)

BRATISLAVA - Novou riaditeľkou Medzinárodného domu umenia pre deti Bibiana sa stala ekonómka Petra Flach. V prípade Bibiany využila ministerka kultúry Ministerka Šimkovičová (nominantka SNS) zákonnú možnosť odvolania jej riaditeľky Zuzany Liptákovej bez udania dôvodu. Zamestnancom sa nová riaditeľka Flach prišla aj predstaviť. Ako však tvrdia zamestnanci, nejde o umelkyňu a predtým pôsobila v ekonomickej oblasti.

archívne video

Tlačová konferencia ministerky kultúry SR Martiny Šimkovičovej Návrh zákona o Slovenskej televízii a rozhlase. (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

"Nová riaditeľka sa nám prišla v utorok predstaviť," potvrdili zamestnanci Bibiany. V prípade novej šéfky Bibiany nemá ísť podľa zamestnancov o umelkyňu Petru Flach, ako o tom pôvodne informovali médiá.

Keď ju zamestnanci vyzvali, aby sa im predstavila a povedala niečo o svojich profesionálnych skúsenostiach, odpovedala len stručne. Prezradila, že má dve deti, pracovala v školskej družine a že má ekonomické vzdelanie. Aktuálne informácie teda hovoria o tom, že nová riaditeľka pôsobila v ekonomickej oblasti. Býva v rakúskom Kittsee rovnako ako ministerka Šimkovičová. Ministerstvo kultúry SR personálnu zmenu nekomentuje.

Otvorenie kreatívneho centra RTVS
Zobraziť galériu (3)
Otvorenie kreatívneho centra RTVS  (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Podľa informácií webu bratislavak.sk má Flach k ministerke Šimkovičovej veľmi blízko a plánovali aj spoločnú dovolenku v Chorvátsku, čo vyplýva aj zo statusu Petry Flach na sociálnej sieti z marca minulého roka. Okrem iného web zistil, že spolu s rakúskym manželom kandidovala aj do mestského zastupiteľstva v Kittsee.

Zamestnanci Bibiany adresovali ministerke otvorený list

Zamestnanci Bibiany ešte v utorok adresovali ministerke kultúry otvorený list, v ktorom vyjadrujú nesúhlas s neodôvodneným odvolaním predchádzajúcej riaditeľky Zuzany Liptákovej, žiadajú tiež vysvetlenie. Žiadajú tiež, aby obsadzovanie vedúcich postov štátnych inštitúcií bolo realizované na základe transparentného výberového konania s verejným vypočutím, tak ako to bolo aj v predošlom konkurze na miesto riaditeľky BIBIANY. 

Medzinárodný dom umenia pre deti Bibiana v Bratislave
Zobraziť galériu (3)
Medzinárodný dom umenia pre deti Bibiana v Bratislave  (Zdroj: TASR - Michal Svítok)

"So znepokojením sledujeme netransparentné kroky súčasnej vlády, ktoré zasahujú už aj do sféry umenia určeného deťom a mládeži. Týmto necitlivým konaním ministerstvo ohrozuje dlho budovanú odbornosť a medzinárodný kredit projektov BIBIANY, ako aj celkový chod inštitúcie, ktorá v poslednom období, práve za pôsobenia odvolanej riaditeľky, nabrala nový dych a oživuje kontakty doma i v zahraničí,  píše sa okrem iného v liste.

O odvolaní informoval rezort kultúry v pondelok (25. 3.). Ministerka Šimkovičová okrem Liptákovej odvolala aj generálnu riaditeľku Slovenskej národnej knižnice v Martine Katarínu Krištofovú. Kým v Liptákovej prípade využila možnosť odvolať bez udania dôvodu, pri odvolaní Krištofovej ako dôvod uviedla nedostatočné zabezpečenie inštitúcie voči kybernetickým útokom, nedostatočnú ochranu nehmotného kultúrneho dedičstva a pochybenia v manažérskej činnosti.

Reakcia ministerstva kultúry: Dočasne poverená riaditeľka Bibiany P. Flach spĺňa všetky kvalifikačné predpoklady na výkon funkcie

 

              Dočasne poverená riaditeľka Medzinárodného domu umenia pre deti a mládež Bibiana Petra Flach spĺňa všetky zákonom stanovené podmienky a kvalifikačné predpoklady na výkon funkcie. Na pozíciu ju predurčuje niekoľkoročná prax na manažérskych pozíciách v nadnárodných spoločnostiach, kde získala skúsenosti s riadením niekoľkočlenných tímov.

Jej skúsenosti z rozpočtovania a analytickej činnosti vytvárajú predpoklad úspešného manažovania rozpočtovej organizácie, ktorá je dlhodobo finančne poddimenzovaná. A tiež nastavenie efektívneho financovania aktivít v rámci stanoveného rozpočtu. S týmto cieľom plne korešponduje aj jej vzdelanie z Národohospodárskej fakulty Ekonomickej univerzity v Bratislave.

 „Všetka mediálna pozornosť sa upriamila na to, že som žena – matka a úplne sa ignoruje moje vzdelanie a predchádzajúce pracovné skúsenosti. Nevidím dôvod na to, aby som sa ako matka obhajovala, že som istú časť života venovala starostlivosti o svoje deti. A tí, ktorí to komunikujú týmto spôsobom, degradujú rolu matky v spoločnosti,“ uviedla dočasne poverená riaditeľka Petra Flach s tým, že je pripravená odprezentovať svoju víziu s inštitúciou aj v rámci riadneho výberového konania.

Je zarážajúce, že pri preberaní funkcie v inštitúcii, ktorej úlohou je venovať sa primárne deťom a mládeži boli témami inklúzia,  gender a homosexualita. Zamestnancov ako prvé zaujímalo, ako vníma nová riaditeľka práve tieto témy. Pri bývalej riaditeľke im nevadili absentujúce skúsenosti z oblasti riadenia a práce s deťmi.

Z pohľadu vedenia rezortu kultúry, pod ktorý Medzinárodný dom umenia pre deti a mládež Bibiana spadá, je dôležité zamerať sa na efektívne hospodárenie a vynakladanie verejných zdrojov. „Nevidím absolútne žiadny dôvod na to, aby bol niekto, kto má všetky kvalifikačné a osobnostné predpoklady na výkon akejkoľvek funkcie diskvalifikovaný len preto, že sa s ním osobne poznám. Deti a mládež potrebujú adekvátnu pozornosť a citlivý prístup, pretože je všeobecne známe, že po spôsobe, akým minulá vláda manažovala covid, máme v spoločnosti enormný nárast psychických porúch u detí,“ uviedla ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová.

Viac o téme: Martina ŠimkovičováBibianaMinisterstvo kultúry
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu