Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Ministerstvo kultúry začalo kontrolu stavu významných kultúrnych pamiatok na východe Slovenska

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR - Milan Kapusta)

BRATISLAVA - Ministerstvo kultúry (MK) SR začalo kontrolu stavu významných kultúrnych pamiatok na východe Slovenska. Medzi jeho priority patrí obnova hradov, zámkov a kaštieľov. Informovala o tom riaditeľka odboru komunikácie rezortu kultúry Petra Bačinská.

Ministerstvo podľa Bačinskej začína s implementáciou politiky vlády v oblasti kultúry prvými krokmi pri obnove a zachovaní kultúrnych pamiatok. "Cieľom našej prvej pracovnej cesty bola identifikácia problémov a zadefinovanie možností nápravy. Zistiť, aký je skutkový stav priamo na mieste, je základom pre ďalšie plány a aktivity ministerstva," uviedol generálny riaditeľ sekcie kultúrneho dedičstva a štátneho jazyka MK Peter Lukáč.

archívne video

Výstava krojov a krojovaných bábik na hrade v Trenčíne (Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa)

Jednými z pamiatok, ktoré ministerstvo navštívilo, boli kaštieľ v Betliari a hrad Krásna Hôrka. Rezort pociťuje podľa ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej (nominantka SNS) dlhodobý investičný dlh Slovenska v oblasti obnovy hradov, zámkov a kaštieľov. "Zámer sprístupniť čo najskôr dolný a stredný hrad po obnove Krásnej Hôrky si bude vyžadovať ďalšie kapitálové zdroje ministerstva," uviedla ministerka.

V Prešove ministerstvo navštívilo Slovenské technické múzeum - Národnú kultúrnu pamiatku Solivar a Štátnu vedeckú knižnicu v Prešove. Rezort kultúry ponúkol podľa Bačinskej múzeu súčinnosť pri získavaní prostriedkov na vybudovanie parkoviska. Knižnica podľa ministerstva požaduje výstavbu novej budovy. "V porovnaní s plánovanými finančnými prostriedkami však aktuálne odhadovaná cena realizácie vzrástla o viac ako 80 percent. Rezort preto odporúča prepracovanie projektu v rámci možností dostupného financovania," uviedlo ministerstvo.

Rezort poznamenal, že by bol rád nápomocný pri obnove kupoly planetária a sanácii strechy Múzea letectva v Košiciach, ktoré je súčasťou Slovenského technického múzea v Košiciach. Preň a Štátnu vedeckú knižnicu v Košiciach plánuje vystavať nový depozitár. Ministerstvo dodalo, že bude pokračovať v kontrolách národných kultúrnych pamiatok a vzácnych objektov historického kultúrneho dedičstva aj v ďalších regiónoch Slovenska.

Viac o téme: StavKultúrne pamiatkyKontrola Východ SlovenskaMinisterstvo kultúry SR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu