Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Voľby 2024: Ako sa volilo v našich okresoch? Volebná mapa prezrádza dôvod nečakanej výhry Korčoka!

Zobraziť galériu (7)
(Zdroj: Topky/Vlado Anjel, Ján Zemiar)

BRATISLAVA – Slováci mali včera možnosť rozhodnúť o ďalšom smerovaní republiky voľbou novej hlavy štátu. Po napínavom súboji a volebnej noci plnej očakávaní sa víťazmi prvého kola stali Ivan Korčok a Peter Pellegrini. Napriek všetkým prieskumom, ktoré favorizovali Pellegriniho sa Korčokovi podarilo dosiahnuť nečakaný výsledok. Svojho oponenta tak v prvom kole predbehol o viac, ako 5 percent.

Vyhlásenie Ivana Korčoka k predbežným výsledkom prvého kola prezidentských volieb (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Peter Pellegrini, už tradične, v stopách parlamentných výsledkov strán Hlas-SD a Smer-SD dominoval najmä v okrajových častiach Slovenska. Drvivým víťazom bol tak najmä na východe. Napríklad v okrese Trebišov tak nad svojim protikandidátom vyhral s prehľadom, so ziskom 45,47%, pričom dvojkou bol práve Korčok. Ten však obhájil len niečo málo cez 26%. Inak tomu nebolo ani v okresoch Michalovce, Snina, Stropkov Svidník, Bardejov či Vranov nad Topľou, ktoré sú už dlhé roky „baštami sociálnej demokracie“.

Voľby 2024: Ako sa
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky)

Zrkadlovo k parlamentným voľbám tak Korčok zožal úspech najmä tam, kde prevládalo Progresívne Slovensko. K víťazstvu v prvom kole mu však nepochybne dopomohla aj podpora KDH, hlasy získal aj v stabilných baštách kresťanských demokratov. Okrem Prešova a Košíc na východe Slovenska, kde pred pol rokom zvíťazilo Progresívne Slovensko tak Korčok získal nečakanú, no silnú podporu aj na strednom Slovensku a na Orave.

Voľby 2024: Ako sa
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky)

Voľby 2024: Ako sa
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky)

Svoje miesto však obhájil už v spomínaných regiónoch s pretrvávajúcou podporou voči KDH. Korčok zožal úspech v Liptovskom Mikuláši, rodisku Milana Majerského (KDH) Levoči, no aj v Spišskej novej vsi a Kežmarku. Silnú podporu zožal aj na severe v Námestove, Tvrdošíne, Dolnom Kubíne, v Žiline a v Martine.

Ivan Korčok
Zobraziť galériu (7)
Ivan Korčok  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Peter Pellegrini tak mimo hlasov krajného východ republiky zožal úspech aj na strede. Okresy ako Revúca, Brezno, Poltár, Detva či Lúčenec sa tak stali silnými baštami podporovateľov kandidatúry súčasného šéfa parlamentu. Prevažnú podporu ak získal aj v Nových Zámkoch, Prievidzi, Topoľčanoch a ďalších okresoch na strednom a západnom Slovensku.

Voľby 2024: Ako sa
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky)

Korčok so svojimi hodnotami už tradične zabodoval na západnom Slovensku. Úspech zožal vo všetkých okresoch západne od Nitry a Trenčína s výnimkou Hlohovca a Dunajskej Stredy. Najsilnejšiu podporu napokon zožal v hlavnom meste, kde zvíťazil so zdrvujúcim náskokom 65,67%. Naproti tomu, Peter Pellegrini v Bratislave obhájil len niečo málo cez 21%.

Voľby 2024: Ako sa
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky)

Ani jeden z postupujúcich kandidátov však už tradične nezvíťazil na juhozápade Slovenska. Konkrétne v okresoch Komárno a Dunajská Streda zvíťazil kandidát zastupujúci slovenských Maďarov Krisztián Forró. Ten však v celkovom výsledku obháji len necelé 3 percentá.

Viac o téme: VýsledkyPeter PellegriniPrezidentské voľbyIvan KorčokVoľby 2024
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu